2011-07-24

Terrorangrepp i Norge - löser kunskap problemen?


Norge sörjer - vi sörjer alla döda och skadade. Massmedia, TV, tidningar och radion bombarderar oss med insikter, nyhetsreportage, filmer, intervjuer med vittnen och, analys av situationen, spekulationer och fakta om illdådet. Kunskapen vi får om bakgrunden till terrorangreppet, bombdådet och mördarens manifest växer lavinartat.

Hela världen hakar på mediecirkusen.

Mera kunskap om en händelse har under dagarna kommit fram än en vanlig person tog till sig under hela sin livstid på mitten av 1800-talet.

Men - är kunskap nog för att lösa de stora strukturella, sociala och ekonomiska samhällsproblem världen står ovanför?

För att gå till roten med det onda - det hjälper inte med all världens kunskap som barn och unga pluggar på skolan för att bli bättre människor.

Det som måste till är fostran. Bahá'u'lláh säger: "Betrakta människan som en gruva rik på ädelstenar av oskattbart värde. Fostran allena kan förmå den att avslöja sina rikedomar och göra det möjligt för mänskligheten att dra fördel därav." (*)

I kommande artiklar vill jag ta upp hur fostran och kunskap tillsamman kan berika mänsklighetens liv.

(*) - Axplock från Bahá'u'lláhs skrifter, s. 197

1 kommentar:

  1. Bara kunskap hjälper inte. Vi måste damma av ordet etik och använda det i vardagen. Inte bara prata om etik, utan leva ett etiskt liv. Så gott det nu går i dagens samhälle. Lära barnen vad som är rätt och fel, säga sanningen och att känslor är viktiga. Kort sagt att vi lever efter den gyllene regeln som finns i alla religioner: gör mot andra vad ni vill att andra ska göra mot er.

    SvaraRadera