2011-11-22

Lärare för den nya tidsåldern förföljs

Våren 2008, Iran. Sju personer blev mer eller mindre brutalt arresterade under en våg arresteringar, misstänkta för bland spioneri, propaganda mot den islamiska republiken, etablerandet av en illegal administration och spridandet av en falsk religion. Dessa sju bahá’íer, kallas Yarán, “vännerna” i Iran.

Arresteringar av bahá’íer är inte något nytt, heller inte alla påhittade och uppdiktade, falska beskyllningar. Falska beskyllningar för att utrota en tro som har som mål att bidra till en bättre värld, där människor av alla trossamfund kan leva i harmoni, där mänskliga rättigheter, tankefrihet och en anda av respekt och samarbete råder.

Dessa sju informella bahá’í-ledare som nu sitter i det värsta fängelset i Iran, är:

Fariba Kamalabadi
48 år, psykolog, trebarnsmamma. Hon fick inte studera på universitetet som ung, och under åtta år studerade hon via undergrundsuniversitetet Bahá’í institute of Higher Education (BIHE), etablerade av Irans bahá’í-samfund för att hjälpa människor som inte fick studera i Iran.

Jamaloddin Khanjani

77 år, tidigare fabriksägare. Fick sin murstensfabrik (den första automatiska av sitt slag i Iran) konfiskerat 1979 i samband med Iranska revolutionen. Fabriken med hundratals arbetare blev lagt ner 1980. Han var medlem av det nationella rådet för Iranska bahá’íer 1984 och såg fyra av rådets medlemmar bli mördade av regeringen.

Han hade en privatägd automatiserad jordbruksföretag, men myndigheternas restriktioner gjorde det omöjligt att fortsätta.

Han har fyra barn och sex barnbarn. Hans fru Ashraf Sobhani gick bort 2010, medans han satt i fängelse.

Afif Naeimi

49 år, industriman. Fick se sin dröm att bli läkare gå i grus då han blev nekad utbildning på universitetsnivå. Blev affärsman då det inte fanns andra möjligheter. Arbetade med sin svärfars tygfabrik.

Han var på fritiden ansvarig för barnklasser och studiecirklar. Var en av “ledarna” för bahá’í-samfundet.

Blev arresterad 14. maj 2008. Han har fru och två vuxna barn.

Saeid Rezaie

53 år, jordbruksingenjör. Drev under 20 år en framgångsrik affärsrörelse för jordbruksutrustning. Skrev flera böcker relaterad till bahá’í-tron. Fick sin utbildning innan revolutionen på Pahlavi-universitetet. Ansvarade för barnklasser och studiecirklar.

Han har en fru och tre vuxna barn.

Blev arresterad 14 maj 2008.

Mahvash Sabet

57 år, lärare och rektor. Blev avskedat från sin tjänst på grund av sin tro. Var en av “ledarna” under 15 år för BIHE där hon arbetade aktivt för att ge ungdomar och unga vuxna utbildning.

Hon har kandidatexamen i psykologi och har arbetat på flera skolor. Efter revolutionen 1979 blev hon avskedat från sin tjänst och har inte fått återgå till någon offentlig tjänst.

Hon och hennes man har två vuxna barn.

Mahvash blev arresterad 5 mars 2008.

Behrouz Tavakkoli

59 år, socialarbetare. Blev avskedat tidigt på 1980-talet från sitt arbete inom offentlig verksamhet och har inte fått möjligheten att arbeta inom statsadministrationen senare.

Studerade psykologi och var under två år i militärtjänst som löjtnant. Tog senare vidareutbildning och specialiserade sig på att arbete med fysiskt och mentalt handikappade – och det arbetade han med till han blev avskedat. För att tjäna till livets uppehälle etablerade han en liten snickeriaffär.

Han och sin fru har två barn.

Blev arresterad 14 maj 2008.

Vahid Tizfahm

37 år, legitimerad optiker. Ägare av en optikerbutik. Fick möjligheten att studera en optikerutbildning och även inom sociologi.

Deltog som “ledare” av ungdomsgrupper och rådgivande bahá’í-organ i Iran. Höll i barnklasser.

Han och sin fru har en 11-årig son.

Blev arresterad 14 maj 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar