2011-11-05

Konsumtionssamhället

Måttlighet på alla områden garanterar oss hälsa. Vår kropp är själens tempel, det innebär att även vår själ behöver näring för att kunna utveckla sina andliga egenskaper. Men var befinner vi oss idag? Vi dränks i reklam från alla håll och kanter och köpcenter växer som svampar ur jorden. Ovanför utgången till ett köpcenter står med stora bokstäver: ”Välkommen åter, vi saknar dig redan”.

supermarkt
foto:flickr. la.poupette

Företagen hittar på allt konstigare slagord för att sälja sina produkter. De utlovar guld och gröna skogar bara man köper deras produkter. Vart man än vänder huvudet möts man av reklam: köp, köp, köp, köp!!! Köp två får den tredje på köpet, köp tre betala för två. Handeln ropar ut stolt att årets försäljning har åter slagit rekord och överträffar alla förväntningar. I oktober börjar redan julskyltningen och barnen sålde sina jultidningar redan i augusti.

Folk låter sig luras av alla vackra löften och köper, köper, köper på bekostnad av miljön och sin egen och andra människors hälsa. Varor vi köper här tillverkas för det mesta i tredje världen av barn och kvinnor oftast under mycket dåliga förhållanden och underbetalda med långa arbetspass, oftast utan pauser. Produkttillverkningen bidrar till att förstöra deras miljö. Några av läkemedelstillverkarna har lagt sin produktion till Indien där de förstör dricksvattnet med sina utsläpp, bara för att kunna sälja billiga mediciner.

Vad är det man vill uppnå? Lycka? Tillfredsställelse? Förströelse? Tidsfördriv? Nivån på underhållning har drastisk sjunkit. Folk låter sig förnedras, såras, förolämpas, ärekränkas enbart som tidsfördriv. Detta har blivit ett begär, som en drog att fylla den inre tomheten med. Man blir nöjd för ögonblicket, men tomheten finns kvar. Det är som att äta skräpmat, man blir mätt för ögonblicket men suget är snart tillbaka igen och i brist på näringsämnen lägger man grunden för sjukdomar då immunförsvaret är mycket försvagat.

Det är samma sak för själen. Får den inte sin andliga föda blir den sjuk och förtvinar. Vi mår dåliga, blir deprimerade och griper efter droger. Vi får ge själen en chans. Vi tar hand om vårt yttre, men hur ser det ut på insidan?

Ta en promenad i naturen och upptäck dess skönhet. Naturen är mat för själen. Lyssnar på fågelkvittret, binas och humlornas surrande när de besöker blommorna, upptäck de första nyckelpigorna och fjärilarna, njut av blommornas färgprakt och höstens glödande färger. Lyssna på tystnaden. Varje årstid bjuder på sin egen skönhet. Stanna upp och njut!

Herrensee
foto:flickr. mueritz


Ta dig tid
Ta dig tid att tänka - tanken är en kraftkälla.
Ta dig tid att leka - leken är den eviga ungdomens hemlighet.
Ta dig tid att läsa - böcker är en källa till visdom.
Ta dig tid att bedja - bönen är den största kraften på jorden.
Ta dig tid att älska - och bli älskad - kärleken är en gåva från Gud.
Ta dig tid för dina vänner - vänskapen är en väg till lycka.
Ta dig tid att skratta - skrattet är själens musik.
Ta dig tid att ge - dagen är för kort att ödsla på själviskhet.
Ta dig tid att arbeta - arbetet är priset för framgång.
Ta dig tid att vara människa - det är därför du är här.
Carl-Otto Aly

”Människan är den förnämsta talismanen … Betrakta människan såsom en gruva rik på ädelstenar av oskattbart värde …” Bahá’u’lláh

”Må du sannerligen veta, att själen är ett Guds tecken, en himmelsk ädelsten, vars verklighet de mest lärde bland människor har misslyckats att fatta och vars gåta inget sinne, hur skarpt det än må vara, någonsin kan hoppas att klargöra. Den är den första av alla skapade varelser att betyga sin Skapares förträfflighet, den första att igenkänna Hans härlighet, att hålla fast vid Hans sanning och att knäböja i tillbedjan inför Honom. Om den är trogen Gud, skall den återspegla Hans ljus och skall slutligen återvända till Honom…” Bahá’u’lláh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar