2011-09-18

Trädgårdsmästare

Alla som har en liten täppa att ta hand om är trädgårdsmästare i någon mån. Det finns professionella trädgårdsmästare som har hand om stora anläggningar med tusentals plantor och den som har en blommande balkong och sköter om den, plockar och vattnar varje dag. Att ta hand om plantor och växter är en sysselsättning som är tusentals år gammal och jag tror att den sitter i våra gener. Vi trivs med att vara ute i trädgården eller den lilla kolonilotten och påta.

Rensa ogräs är både en kroppslig och andlig sysselsättning. Vi rensar bort det oönskade så att det vi har planterat kan växa. Samtidigt rensar vi tankarna så vi kan tänka klarare. Tankarna vandrar i nya banor. Medan vi rensar, ser vi hur den trassliga ogräsmattan reds upp och ger växtplats till blommorna. Trassliga problem som har tyngt oss kan få nya lösningar.

Egentligen skulle alla människor behöva ha en plätt att få odla på. Ett ställe att så och plantera, se det växa och frodas. Kunna bli glada och stolta över skörden. Tyvärr bor alltför många i städernas öknar. Men även om du är mitt i stadsöknen så finns det fönster att sätta blommor i, kanske odlingslotter i närheten, en park att gå i, ta bussen ut till en skog. Ett litet andningshål för själen att följa naturens gång.


Abdu’l-Bahá sa att staden är kroppens hem och landet själens. Vi behöver balansen, båda är viktiga, kropp och själ i balans. Då först är vi hela människor som mår bra, trots lite småkrämpor som följer med åldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar