2011-09-10

Skördetid


Nu är tiden inne att skörda vad som blivit sått i våras. Vissa grönsaker har vuxit bra och andra mindre bra. Olika för vart år vad som lyckas och vad som inte blir bra. Så många faktorer: jordmån, regn, temperatur, solsken, vindar, insekter…. Mycket kan vi inte påverka, vädret är nyckfullt och utanför vår makt att påverka. Men vi vattnar när det är torrt, försöker skydda för tidig frost, täcker jorden med gräsklipp för att ge mer näring. Med bra skötsel växer grödan bra och ger god skörd.

Hur är det med människorna omkring oss? Vattnar vi dem med uppmuntran och uppskattning? Skyddar vi dem för kylan i samhället? Ger vi dem andlig näring? Vi vet att vi måste äta för att inte svälta ihjäl, men hur är det med själens mat, andlig föda? Får själen näring, uppmuntran, glädje? Få höra vacker musik, läsa upplyftande böcker, andliga skrifter, kunna be till en högre makt? Så att vi och människor omkring oss mår bra, kan växa och utveckla sina inneboende goda egenskaper.

Så ta hand om dig! Omge dig med vackra tankar, snälla ord och gärningar, så kommer både du och människorna omkring dig att må bra!

1 kommentar:

 1. Trevligt inlägg. Jag fick en tanke - alla fruktträd som växer i villaområden, bugar av frukt, som inga plockar. Jag tror inte alla som bor i villor orkar tänka på allt arbete med att sylta & safta: äppelcider, vinbärssylt, plommonmarmelad med mera. Vad kan man göra?

  Förut gick familjer och ungdomar i stora grupper till skogs på sensommar och höst för att plocka bär, nu åker folk till sina elektrifierade stugor för att vila framför brasan och flat-TV'n eller den bärbara datorn(!). Vart tog orken och inspirationen att ta del av skogens nyttigheter vägen?

  Kanske någon känner till en webbsida där man kan erbjuda självplock? Bra för trötta villbor (och det är även socialt). Tänk om alla kom tillsammans i villaområden och hade gemensam skördefest. Hur många ton frukt och bär som skulle blitt till den festen. Det vore intressant och spännande. Kanske en ny folkrörelse - varje höst?

  Det samma kan hända i den andliga världen - att ta tid till sig själv. Många hinner inte, vare sig med bön eller meditation.

  Vi får ta hand om varandra - och vårda vardagen, vare sig det är skördetid eller vardag...

  Ser fram emot flera spännande blogginlägg om naturbruk, visionen mot en värld fylld av alla naturens produkter och med andakt, balans och harmoni.

  :-)

  SvaraRadera