2011-09-27

Fängslande litteratur I

Foto HISOL99: böcker, litteratur med mera.

På Bokmässan i Göteborg 23-25 september var det fullt med folk. Långa köar över allt till utställarnas olika montrar eller deras scenframförande, intervjuer eller radioprat. Ett stort utbud böcker, litteratur, kalendrar, föredrag, bokverktyg, presentartiklar med mera visades upp, inpackad i lockande material eller som enkla pocketböcker. Och folk köper...Här i Sverige läser vi böcker – och det kommer ut bestsellers hela tiden. Det är en överflod av matböcker, handböcker och snickarböcker. Det är trender på böcker och för bokintresserade är Bokmässan i Göteborg ett Mecka.

Men – vi i Skandinavien är ett bokälskande släkte – det är inte alla länder som ger befolkningen möjlighet att ens läsa eller skriva. Böcker som i Sverige kritiserar samhället och berör myndigheterna direkt får kanske en kort publicitet, men författaren blir inte dödat för vad han/hon skriver. Om någon vill kritisera konungen, statsministern, eller de etablerade religionerna så är detta fullt tillåtet.

Báb (1819-1850) och Bahá'u'lláh (1817-1892) skrev från Iran och Turkiet från mitten till slutet av 1800-talet epistlar, andliga texter och brev till privatpersoner; till troende; till prinsar, till konungar, presidenter och regenter; och till både religiösa och världsliga ledare. Deras budskap och visionen om en ny värld, förenad i sin grundstruktur med enhet i mångfald som motto, med principer som skulle bygga en världscivilisation, var för stark kost – och de blev fängslade för sitt budskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar