2011-08-29

Rasism handlar inte om hudfärg – men om sinnelag


Sergels Torg
Manifestation mot rasism på Sergels torg, Stockholm, 20 september 2010. Foto flickr.com

Botemedel mot rasfördomar, främlingsfientlighet och intolerans måste först och främst bemöta de mentala illusioner som under tusental år har skapat falska begrepp av överlägsenhet och underlägsenhet bland människor. Detta skrev Bahá'í International Community i ett uttalande till konferensen "Durban Review Conference Against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Inolerance" 2009.

Upphovet till intolerans är en felaktig idé att mänskligheten består av skilda raser, människor eller kastsystem, och att dessa undergrupper har olika intellektuella, moraliska, och/eller fysiska prestationsförmågor, något som rättfärdigar olika former för bemötande.

I verkligheten är mänskligheten en mänsklig ras. Vi är ett folk som befolkar en planet, en mänsklig familj förbundet i ett gemensamt öde och är "även som en själ".

Att inse denna sanning är motmedlet mot rasism, främlingsfientlighet och relaterad intolerans.

Principen om mänsklighetens enhet påverkar djupt människans ande och en ordentlig förståelse av detta faktum kan ta mänskligheten bortom den medelmåttiga uppfattningen om tolerans baserad på mångkulturalism.

Detta är inte endast ett sätt att tala om ideal och solidaritet. Det är heller inte några vaga begrepp eller slagord. Det reflekterar en evig, andlig, moralisk och fysisk verklighet fört fram i fokus av mänsklighetens mognad i det tjugonde århundradet.

Detta är Bahá'u'lláhs vision – att "jorden är endast ett land och mänskligheten dess medborgare".

Läs artikeln i sin helhet på www.bic.org.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar