2011-08-16

Hur kan du som turist påverka

Hoppas du har haft en bra sommarsemester. I denna artikeln vill jag ta upp kulturell turism som är en snabbt växande turistmarknad. Kultur och kreativa industrier är i ökande grad använt för att lansera turistmål och utveckla områdens konkurrenskraft och även attraktionsvärde. Många resmål utvecklar sina greppbara så väl som ogreppbara fördelar på den internationella turistmarknadsplatsen – för att skapa intresse i lokala specialiteter i möten med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiska orörda koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lockas vi till nya exotiska resmål (med lokala specialiteter) – kanske till områden där inga av dina släktingar eller arbetskollegor har varit. När det gäller hur vi som turister påverkar vårt val av transportmedel, resesätt, resemål, vare sig det är i storstaden eller på en öde landsbygd, sommar eller vinter, kan det vara värt att tänka på följande:

1. Hitta möjligheter för ekoturism.
Enligt The International Ecoturism Society är ekoturism definierat som en ansvarig resa till naturområden som bevarar miljön och ökar lokalbefolkningens välstånd. Det kan vara värt att planera resan så att du kan minska påverkan på miljön, natur och människor.

2. Minimera utsläppen av föroreningar
Det att resa jorden runt, eller till en annan kontinent påverkar naturen globalt. Att flyga är i sig själv en stor förorenare (själv om flygbolagen de senaste åren har minskat bränsleförbrukningen rejält per passagerare per mil). Det finns flera sätt att minimera miljöutsläppen – från det extrema – att gå till resemålet, ta cykeln, använda bilen, kollektivtrafik, tåg, buss, båt eller flyg. Det mest ekovänliga sättet att resa på är tåg – om du har tid (som inte många har).

3. Minimera din påverkan som turist
Med en gång du kommer till resemålet, oberoende vart i världen, finns det sätt att reducera din påverkning lokalt, samtidigt som du får en fantastisk upplevelse. Använd lokala transportsystem i stället för att hyra en bil eller ta taxi. Gå gärna i storstadden i stället för att hyra bil/ta taxi mellan stadsdelarna. Du får uppleva mera!

Tänk på vad du äter – då mycket av miljöutsläppen kommer via mattransport. Ät lokalt, gärna mat från lokala gårdar.

Var även försiktig med ur du reser till naturområden, skogar, naturparker och stränder. Det är ett privilegium att besöka sådana områden – så skräpa inte ner och ta heller inte en 4-hjuls motorscykel (ljudskräp). Ta heller med goda skor/kängor för vandring. Kanske hittar du hästridning eller kanotmöjligheter?

4. Den bästa lösningen
Är din hemby eller lokalområde en turistattraktion? Chansen är stor för att det finns goda attraktioner i din egen bakgård! Det bästa sättet att minska global uppvärmning är att uppleva ditt närområde – besök dessa som du var en turist. Kolla ut kommunen eller turistföreningens guidebok på biblioteket och använd en helg eller två till att cykla runt och besök alla ställen som omtalas i guideböckerna. Du kan bli förvånat över vad du hittar...


Läs mera på The Impact of Culture on Tourism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar