2011-12-08

Tugga maten ordentlig och du får bättre hälsa

Dagens samhälle är uppbyggd på stress. Allting skall gå fort. Lunchrasten utnyttjas oftast för andra aktiviteter och lunchen kastar man i sig. Konsekvensen blir matsmältningsproblem, i sämsta fall magsår. Lunchrasten bör vara på en timme då man får tid på sig att äta i lugn och ro. Vad händer, när vi kastar i oss maten?

Vi har fått våra tänder att tugga maten med. De sitter i munnen och ej i magen som man tycks tro. Se till att tugga varje tugga ordentligt, blanda den med saliv, smaka på den, känn smaken och njut av den. Därvid ska matytan förstoras så pass att det bildas en angreppsyta för matsmältningssafterna som är flera hundra gånger större än den ursprungliga biten. Genom detta blir varje tugga i munhålan till en slags soppa. Man blir mätt fortare, äter mindre och mättnadskänslan håller i längre. En sådan försmält kost omsättes bättre i kraft och energi och matsmältningsapparaten avlastas. Som hjälp kan man räkna tuggorna i början. Varje tugga ska tuggas minst 50 gånger. Så blir man en långsam ätare som man kan se som första framgångstecken. Bra tuggat är halva matsmältningen. En man vid namn Horace Fletcher botade sig från sina svåra sjukdomar enbart genom ideal tuggning. En ung man som led av svår epilepsi kastade alltid i sig maten. När han började tugga, minskade epilepsianfallen.

Genom tuggning och salivblandandet går signaler till magsäcken som producerar mera magsyra. Då kan magsäcken utföra bättre matsmältningsarbete, som går fortare och mera verkningsfullt. I magsäcken finns endast magmusklerna som skall finfördela maten med hjälp av magsaften. Om vi inte tuggar ordentligt ligger matbitarna kvar i magsäcken där de kan börja jäsa och orsaka allehanda matsmältningsbesvär och dålig andedräkt. Många mag- och tarmproblem kunde undvikas, om vi tog oss tid att tugga maten. Dessutom har japanska forskare upptäckt en mjölksyrebakterie i saliven som har en skyddande effekt mot magsjukdomar. Som sagt, magen har inga tänder, de sitter i munnen.

Tuggar man varje tugga minst 50 gånger och blandar allt ordentligt med saliv, då stimulerar man även bukspottskörteln att producera matspjälkande enzymer, vilka kan ta hand om maten som vi sväljer. Det är lika viktigt att även blanda varje klunk vi dricker ordentligt med saliv.

Däremot är tuggandet av tuggummi inte alls hälsosamt. Genom ihärdigt tuggande stimuleras saltsyrebildningen i magsäcken, men eftersom det inte kommer ner någon mat fräter saltsyran på magsäcksslemhinnan.

André II
Foto flickr: von rohtrs

I vår kropp finns det mikroorganismer och bakterier, både livsviktiga och skadliga. Dessa är beroende av syra-bashalten i sin miljö. Ändras denna miljö dör de livsviktiga organismer och de skadliga tar över. Ta som exempel magsårsbakterien helicobacter pylori. Den finns redan i kroppen i magens sura miljö där pH-värdet ligger omkring två. Genom stress, dålig tuggat mat, kemikalier och mediciner m.m. förändras magsäckens miljö, och nu trivs magsårsbakterien. Genom ordentligt tuggning blir maten i munnen basisk genom enzymet amylas och balansera därför miljön i magen. Mjölksyrebakterien i saliven skyddar därför mot magsårsbakterien.

Matblandningen vandrar nu i mera spjälkad form ner till tarmen, som då är i stånd att tillgodogöra sig näringsämnena maximalt.

”Ät inte på nytt innan du fullständigt har smält maten och svälj inte innan du har tuggat ordentligt.” Bahá’u’lláh, Gesundheit, Ernährung, Medizin und Heilen, Eine Textzusammenstellung aus dem Bahá’í-Schrifttum. Ogranskad övrsättning

Die F.X. Mayr-Kur, Dr. med Erich Rauch
Gesundheitsnachrichten, Dr. h.c. Alfred Vogel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar