2011-12-15

Mikrovågsmat en fara för hälsan.

I dagens samhälle skall allting gå snabbt och vara bekvämt. I nästan varje hushåll ingår en mikrovågsugn som standard. I nya husbyggen ersätts den vanliga spisen ibland av en mikrovågsugn. Skolmaten, sjukhusmaten och maten till äldreboende tillagas på annan ort och fraktas långa vägar för att värmas i mikron. Till och med maten till spädbarn värms i mikron på dagis. Huvudsaken är att man spar pengar och tid. Men ingen frågar sig, vilka konsekvenser det har på hälsan.

I tidningen Råd & Rön nr. 9/2011 finns en artikel om att god mat behövs i vården. Man lägger stort värde på doft- och smakupplevelse, men ingen fråga efter näringsinnehållet och kroppens förmåga att tillgodogöra sig maten. Till det sistnämnda återkommer jag i ett senare inlägg.

I början på nittiotalet kom den en chockrapport om konsekvenserna av mikrovågsmat. Två forskare i Schweiz, professorn i biokemi, Bernhard H Blanc, och miljöforskaren, dr Hans U Hertel, genomförde en undersökning, som gick ut på att se hur människokroppen reagerade på mikrovågsmat.

Micro
foto: flickr Helena Ferry

De påvisade en förändring av blodet. Hemoglobinet och lymfocyterna minskade, hematokriterna, leukocyterna och kolesterolet ökade istället. Lymfocyterna, som behövs för vårt immunförsvar, minskade mest vid förtäring av mikrovågsuppvärmda grönsaker. Ökningen av leukocyterna betraktar dr Hertel som särskilt oroväckande. Leukocyterna reagerar extra känsligt på yttre stress och avslöjar ofta negativa påverkningar av organismerna, till exempel förgiftningar och vävnadsskador.

Förändringar i blodet var inte så långvariga, efter några timmar återgick blodvärdena till sitt normala värde. Men om man äter mikrovågsmat kontinuerligt, återgår blodvärdena inte så lätt. Immunsystemet blir allt svagare till dess cancer kan utvecklas.

De vetenskapliga tidningarna har nekat att ta in denna rapport, men en del populärtidningar har publicerat den. Det blev stort rabalder, och ett stort tryck på forskarna från både deras universitet och från tillverkningsindustrin. Professor Bernhard orkade inte stå emot trycket och drog tillbaka sitt forskningsresultat. Men dr. Hertel kämpade ensam vidare. Han har hotats till livet och dragits inför domstol och fick bekosta både rättegångskostnaderna och all forskning ur egen ficka. Endast all utrustning och undersökningarna gick på 275.000-300.000 kronor. Ändå hade forskarna fått uppdraget av landets regering. Men detta visar, hur beroende forskarna är av de styrande marknadskrafterna.

Professor Blanc uttalade sig i Expressen för några år sedan. Han har den uppfattningen, att en person, som äter mikrovågsmat, löper större risk att kroppen utvecklar sjukdomar, framför allt misstänker han cancer och allergi. Tidigare hade han upptäckt, att mjölk, som värms i mikrovågsugnen, påverkas. Den blir surare och visar en större tendens till avlagringar. Samtidigt förändras fettet. Det betyder att folk, som annars inte är allergiska mot mjölk, kan få allergiska anfall.

En läkare på ett svenskt sjukhus med allergiker har upptäckt att vattnet, som annars har ett neutralt PH-värde, blir surt i mikrovågsugnen, vilket hade till följd att allergikerna blev sämre. Detta händer även när man värmer mjölken till spädbarn i mikron. En kvinna, som fick ta del av denna rapport slängde genast ut sin nyinköpta mikrovågsugn.

Källa: Svensson, E. 1993"Chockrapport om mikrovågsugnar" "Vegetar"- tidningen 4/93, SVF, Stockholm

Var och en måste fritt och oberoende söka efter sanning, bahá’i-religionens huvudprincip

2 kommentarer:

  1. Det stämmer nog att det är nåt lurt med mikrovärmd mat. När mikron var ny värmde jag mjölk till varm choklad och ungen kräktes. Vanlig kastrullvärmd choklad tålde han. Samma med välling. Så det blev att fortsätta värma i kastrull.
    På de flesta arbetsplatser finns bara mikro att värma maten i. Inte bra.

    SvaraRadera
  2. Allt kan säljas med mördande reklam.

    SvaraRadera