2012-01-12

Bantning

Enligt skolmedicinsk forskning, som behandlar symtomen, är den nya trenden för att gå ner i vikt låg kolhydratdieten. I längden lägger den grunden för nya sjukdomar då kroppen redan är översyrad, d.v.s. rubbningen av syra-basbalansen som i sin tur är grunden för våra välfärdssjukdomar. Visst skall man utesluta snabba kolhydrater som alla socker- och lightprodukter och alla vitt mjölprodukter som bröd, kakor, pasta och vitt ris, då dessa saknar näring och då istället måste ta de nödvändiga näringsämnen från kroppen.

Den biologiskt medicinska forskning, som behandlar orsaken, ger en alternativ syn på viktreducering. Den utgår från en näringstrekant, som är uppdelad i fyra delar. Basen längst ner består av alla sorters grönsaker, även rotfrukter, potatis, baljväxter, svamp och örter. Ovanför ligger frukter som sockerleverantörer. Sedan följer nötter och fröer som fettleverantörer och högst upp som kompletteringsnäring ligger fisk, kött ägg, mjölk- och fullkornsprodukter som proteinleverantörer. Denna kost baseras på ekologiskt odlade, obehandlade produkter som ger oss hälsa och en normal vikt.

Fullkornsprodukter består av långsamma kolhydrater. Det betyder att det tar tid för kroppen att bryta ner dem. Däremot är för stora proteinmängder en belastning för njurarna och för mycket fett en belastning för levern och gallan vilket visar sig i lös avföring.

Allting vi äter och dricker kräver vitaminer, mineraler och spårämnen för att kunna bilda livsviktiga enzymer utan vilka vi inte kan leva. Då dessa saknas i vittmjölsprodukter, vitt socker och alla behandlade produkter, kan kroppen inte ta hand om dem, de lagras i vävnaden och fungerar endast som bukfylla, lägger sig på hullet och gör oss snart hungriga igen. Äter vi ekologiska fullkornsprodukter som har all näring kvar, håller vi oss mätt mycket längre och kroppen får det den behöver.

Obst- und Gemüsestand am Nordbad in München - Schwabing
Foto: flickr. digital cat ï  Pro-Mitglied

OBS! En mycket viktig del i viktreducering är tuggning. Tuggning är A och O. Varje tugga skall tuggas minst 50 gånger, så att den blir flytande. Ta små portioner på tallriken och små tuggor på gaffeln eller skeden så som kineserna med pinnarna. Ät inte för sent på kvällen och endast en lätt måltid. I Schweiz finns det en klinik där stressade direktörer får lära sig att tugga. Utöver en del förberedelser, läkarundersökningar m.m. börjar mjölk-franskbröddieten. Maten består av torkat, skivat franskbröd, där man bryter av 30 bitar. Varje bit tuggas nu 30 gånger. För denna brödskiva skall man ta sig tid i 30 minuter. Genom detta tuggande lär man sig tugga ordentligt.

Det kräver förstås tid då man inte får kasta i sig maten. Kardinalfelen är att man äter för fort, för mycket, för ofta, för tungt och för sent. Man börjar med en stadig frukost, vilket innebär att man kanske får gå upp en timme tidigare på morgonen. Har man inte tid att äta lunch i lugn och ro är det bättre att dricka en näringsrik grönsakssaft eller en liten näringsrik sallad. Som mellanmål kan man ta en frukt. Populärt är också studentblandningen, det är en blandning av olika nötter, solrosfrön och russin.

I en tradition talar man om självmord med kniv och gaffel, d.v.s. att det dör flera människor av maten än av hungern. Man skall äta frukost som en kung, lunch som en borgare och kvällsmat som en tiggare för att avlasta matsmältningskanalen på natten och inte riskera att lägga på sig några kilon.

Om du endast ta hälften av det du är van vid, i munnen och tugga på det fyra gånger så länge som förut på det dubbla, så har du efter en halv timme endast ätit en fjärdedel av det du åt förut.

Ovanstående är en billig och hälsosam bantningskur. Av hälsoskäl har jag själv tuggat tills varje tugga blev flytande. Efter ett par månader hade jag gott ner fyra kilo mot min vilja.

”Ät inte på nytt innan du har fullständigt smält maten och svälj inte innan du har tuggat ordentligt.” Bahá’u’lláh, Gesundheit, Ernährung, Medizin und Heilen, Eine Textzusammenstellung aus dem Bahá’í-Schrifttum.

På alla områden är det önskvärt med måttfullhet. Överdrivs det något så visar det sig som källa till ofärd”. Bahá’u’lláh
Ogranskad översättning ur ”Botschaften aus Akka 6:31 (Tablets of Bahá’u’lláh)

Lifecare, Verbessern der Lebenschansen, Lifecare Association
Die F.X. Mayr-Kur, Dr. med Erich Rauch
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar