2011-10-15

Tid 2

Hur ska vi få mera tid? Egentligen är det en ganska dum fråga, eftersom tiden finns 24 timmar om dygnet, men vem vill inte ha mera tid nu för tiden?

När elektriciteten kom och man kunde laga mat på elspis så var det en stor händelse. Slippa sitta och passa elden hela tiden i vedspisen, vilket framsteg! Nu skulle man få tid till så mycket annat! Kyl och frys var också stora framsteg, maten kunde sparas länge.

Våra nutida kök är full av arbetsbesparande redskap. Ändå är det många som kör med halvfabrikat. Snabblagat, snabbätet och snabbt hungrig igen. Och vad gör vi med tiden vi har vunnit? Sitter och slötittar på TV? Vad är det för vinst? Surfar på nätet och hoppsan har det redan gått två timmar? Stressar runt med barnen på aktiviteter och kör dem genom stan?

Om vi hela tiden rusar på och stressar, så lurar vi oss själva. Vi är inte effektiva, utan hattar omkring och åstadkommer inte mycket, känner oss jagade och jämt trötta. Vi mår dåligt dåligt. Till slut säger kroppen ifrån och vi blir sjuka. Utbrändhet är denna tids stora sjukdom.

Så vad kan vi göra? Det behövs lugna stunder. Andningspauser. För att kunna lyssna till själen, vad behöver den? Höra efter: är jag på rätt väg i livet? Vad är det som jag verkligen VILL göra? Vad är viktigast för mig? Det finns olika sätt att slappna av och lyssna till själens visdom. För den vet vad som är bra för just dig. Ett sätt kan vara att meditera. Det finns många olika tekniker, men hitta någon som passar dig. Eller ta en stilla stund och läs bön och lyssna inåt och se när det kommer ett svar. Och sen fortsätt att vara i lugnet så länge det går. Stress smittar, men lugn smittar också, det behövs mycket lugn och visdom i dagens samhälle.

Tid har du. Använd den med visdom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar