2011-10-05

På besök i Gryningsplatsen till Guds pris

År 2005 besökte jag och min fru tre av bahá'í-trons tillbedjans hus, det i New Delhi, Sydney och Chicago. Vi åkte från Stockholm sista augusti och var en vecka i New Delhi i början av september. 40 graders värme höll oss inte tillbaka från ett besök till Lotustemplet i New Delhi. En fantastisk upplevelse. Vi fick ta motorcykeltaxi från vårt hotell, ca 20 minuter resväg i metropolen New Delhi på 12 miljoner invånare.

Lotus Temple - Delhi
Lotus-templet, New Delhi - flickr.com

Lotustemplet blev klar 1996. Arbetet blev påbörjat redan 1976 av Fariborz Sabha, en iransk arkitekt. Inspirerad av lotusblomman blev templet bygd av frivilliga, män och kvinnor i ett varmt och svårt tempererad klimat. Formen består av betongskal med marmoröverdrag. Det är nio sidor, och helgdomen är 40 meter hög. Omkring 2500 människor kan övervara en enkel gudstjänst utan ceremonier.

Över 15 000 människor kom den dagen vi besökte templet. På vissa hinduhelgdagar under året kan så många som 150 000 människor komma. Omkring 4 miljoner besökare per år, ca 13 000 besökare varje dag gör Lotustemplet till ett av världens mest besökte religiösa byggnader i världen – med långt flera besökare än kända turistmagneter som Eiffeltornet, eller Taj Mahal.

Vår resa gick därefter till Sydney och vi fick möjligheten att ett fint septemberväder besöka tillbedjans hus som ligger i Ingleside, i utkanten av Sydney. Detta bahá'í-tempel blev öppnad 1961 efter fyra års byggarbeten. Detta är en mycket mindre helgedom än Lotustemplet i New Delhi och kan ta ca 600 människor. Det var inte många besökare den dagen vi var där.

Bahai Temple Sydney
Bahá'í-templet i Sydney, Australien. Foto: flickr.com

Principen om siffran nio är det samma, nio portar, nio sidor och en fantastisk trädgård. Några månader efter vår resa till Australien var det mycket torrt väder och en stor gräsbrand närmade sig tempelområdet, men rammade inte helgdomen.

Till Lotustemplet kom folk från hela världen, vi såg ungdomar hand i hand, brudpar och TV-team som filmade.

Vår resa gick från Australien via Fiji och Los Angeles till bahá'í-templet i Chicago. Chicago var kylig i slutet av september, så det var bra vi hade med varma kläder.

Helgedomen ligger i Wilmette, i utkanten av Chicago. Templets hörnsten blev invigd redan år 1912, men konstruktionen startades år 1921 och helt klar blev helgedomen först år 1953. Det var en stor försening i byggarbeten på grund av depressionen på 30-talet och andra världskriget.

Tillbedjans hus i Wilmette är en majestetisk byggnad på nio sidor. Auditoriets högste punkt till domen är 42 meter och domens diameter är 27,5 meter. Auditoriet kan besökas av 1192 besökande.

Baha'i Temple, Wilmette IL (Chicago)
Bahá'í-modertemplet i USA, Wilmette, Chicago. Foto: flickr.com

Jag var förvånad över att det var så många spansktalande besökare. Det var ett helt bokbord med små gratis broschyrer på spanska. Men det kom många besökare under de dagarna vi var där, kanske 400-500 per dag. Klart mindre än i New Delhi.

Under auditoriet är en stor möteshall med musikinstrument och möjligheter för olika sammankomster. Här i källaren hittar man även den hörnsten som 'Abdu'l-Bahá invigde 1912.

I samtliga bahá'í-templer var det ingen predikostol, endast en mindre plattform, eller en mikrofon för den som läste från de heliga skrifterna. Mycket enkelt och värdigt. Ingen kollektinsamling eller form för försäljning förekom i templet. Var man intresserad i böcker om tron fanns det en möjlighet i källaren.

Att få besöka tre av de stora bahá'í-tillbedjans hus var för min del en stor sak, och intressant – det var både en historisk och en andlig resa.

Det är bara att rekommendera ett besök till bahá'í-tilbedjans hus. Då kan man uppfatta Guds storhet, och få en liten glimt av bahá'í-visionen för en bättre värld, baserad på andliga principer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar