2012-08-30

Lär känna din kropp som är templet för själen VI, levern

Levern är kroppens förbränningsugn och renhållningsstation, som skickar avfallsprodukterna vidare till tarmen. Levern är ansvarig för hittills över 500 kända olika funktioner i kroppen. Den består av 350 miljarder celler och den kräver 1 1/2 l blod i minuten och 600 l per dygn. De flesta sjukdomar har sin orsak i en leverstörning, då alla organfunktioner är kopplade till levern: bukspottskörteln, njurarna, binjurarna, sköldkörteln, lungorna, äggstockarna, prostata, hjärtat m.m. "Mina levervärden var bra, det var inget fel på dem" brukar folk svara när man påpekar det. När man lämnar in en bil på besiktning, kan den vara helt okey. Att det finns grus i maskineriet märks först, när vi börjar köra.

Samma sak gäller kroppen, den ger ifrån sig olika signaler, som vi kan lära oss att tyda. Jag brukar jämföra levern med en öppen spis. Stoppar vi in mängder med tidningspapper i den öppna spisen blir det rök, snabbt uppflammande eld, sotflagor, men ingen värme. Motsvarigheten i kosten är vitt socker, godis, kakor, kaffe vitt mjöl, vitt bröd, vitt ris, vit pasta m.m. Nu slänger vi också i allt möjligt bråte i spisen som plastföremål, engångsmaterial, sopor av olika slag. Av detta bildas det giftiga gaser, mängder med sot, som täppa till skorstenen, och tjock rök utvecklas. Vi har inget drag längre i spisen, så därför måste vi vädra och göra rent ordentligt. När vi konsumerar kaffe, alkohol, tobak, konserveringsmedel, färgämnen, konsistensgivare, läkemedel och liknande, händer samma sak som i spisen, men med den skillnaden att vi inte rensar upp i kroppen, nämligen i levern, på samma sätt.

Allt detta lagras i leverns celler som sot lagras i ugnen. Men en ugn gör man rent så att det blir drag igen men av levern kräver vi att den skall orka jobba ändå fast vi aldrig har brytt oss om att städa där. Tänk om vi gjorde likadant med vår lägenhet hemma, att aldrig städa någon gång. Till sist kan vi inte komma in i huset. Det behöver inte vara fel på lägenheten, lika lite behöver det vara fel på undersökningen av levern.

 Foto: Birger Ledin 

För att kroppen skall kunna ta hand om allt skräp vi stoppar i oss, behöver den vitaminer och mineraler av hög klass, alltså naturliga tillskott från ekologiska växter och deras sekundära ämnen, de så kallade antioxidanterna. Äter vi syntetiska antioxidanter är det som konstgjord andning. Antioxidanterna ser till, att skräpet inte skall skada oss så mycket, men de reparerar inte skadan utan skräpet ligger kvar och lagras i vävnaden, det har endast oskadlig gjorts. Nu har det visat sig i en utredning att syntetiska kosttillskott i tablettform oftast inte ens tas upp.

Med hjälp av de näringsämnen levern får måste den också bilda nya ämnen som till exempel det goda kolesterolet, hormoner m.m. Levern tillverkar det goda kolesterolet med hjälp av omättade och fleromättade fetter, för att skicka ut det i blodbanan och hämta tillbaka det onda kolesterolet. Men finns det inte tillräckligt med omättade fettsyror, eller om levern är överbelastad på grund av att vi har ätit för mycket av det mättade fettet och för lite mineraler, framför allt kalk, då kan den inte tillverka det goda kolesterolet i tillräckligt mängd längre. Då hjälper det inte, hur mycket fiskolja och liknande vi äter, levern säger ifrån genom att vi inte kan få ner de höga kolesterolvärdena, hur vi än anstränger oss. Att sörja för att levern fungerar bra är alltså långt viktigare än all annan hälsovård.

dr. h.c. A.Vogel: Die Leber als Regulator der Gesundheit      
Fortsättning följer den 13/9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar