2012-08-16

Lär känna din kropp som är själens tempel V, avlastning av matsmältningsorganen.

Fortsättning från 2/8
Ta dig tillräckligt med tid för måltiderna för att kunna äta avspänd och i lugn och ro. Smakfull tillagning och anrättning av maten befrämjar en kultiverad måltidsnjutning. (Det man bör undvika vid maten är stress, problem, TV-tittandet, att läsa tidning, lyssna på radio eller hålla stora diskussioner).

Ta alltid endast små portioner på tallriken. Med föreställningen att man måste klara sig på en liten portion, blir man psykologiskt bättre inställd att äta rätt.

Ta endast små tuggor på gaffeln eller skeden, ungefär som kineserna ta på sina pinnar.

Se till att tugga varje tugga ordentligt, blanda den med saliv, smaka på den, känn smaken och njut av den. Därvid ska matytan förstoras så pass att det bildas en angreppsyta för matsmältningssafterna som är flera hundra gånger större än den ursprungliga biten. Genom detta blir varje tugga i munhålan till en slags soppa. Du blir mätt fortare, äter mindre och mättnadskänslan håller i längre. En sådan redan i munnen smält kost omsättes bättre i kraft och energi och matsmältningsapparaten avlastas. Som hjälp kan du räkna tuggorna i början. Varje tugga ska tuggas minst 50 gånger. Så blir man en långsam ätare som man kan se som första framgångstecken. Bra tuggat är halva matsmältningen.
Salat essen
 Foto:flickr.robertkneschke.de

Med denna ätkultur lär man sig njuta maten på ett nytt sätt. Man ska komma från den hittills kvantitativa njutningen till den kvalitativa, till en ny upplevelse.

Om du endast ta hälften av det du är van vid, i munnen och tugga på det fyra gånger så länge som förut på det dubbla, så har du efter en halv timme endast ätit en fjärdedel av det du åt förut.

Om vi äter fiberfattig kost som kött, vitt bröd, vitt ris, vit pasta, kan tarmmusklerna inte arbeta fram maten, utan den fastnar i tarmen och lägger sig på tarmväggarna, där den bildar gifter. Äter vi mycket fiberrik kost men dricker för lite vätska, händer samma sak. Då bildas det en cementliknande massa. Om vi äter fiberrik kost som hel säd, råris, mycket frukt och grönt och dricker mycket vätska, ca. 2,5 liter om dagen, så suger fibrerna åt sig vätskan, ökar volymen och tarmmusklerna kan lättare arbeta massan framåt.
A. Vogel, ”Den Lille Doktorn”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar