2012-06-07

Kött orsak till sjukdomar

Prof. dr Lothar Wendt har forskat på, om det finns proteinlagringssjukdomar. Han konstaterade att en överkonsumtion av animaliskt protein (polymucosaccarider) leder till sjukliga avlagringar på blodkapillärernas membran. Vid kapillärens slutströmområde sker vävnadens försörjning med näringsämnen. Här lämnar näringsämnena blodbanan i det att de slussas genom en miljondel centimetertjock basalmembran. Om nu intag av för mycket animaliskt protein leder till avlagringar på basalmembranen försvåras passagen av de i blodet transporterade näringsämnena till cellen, desto mer ju kraftigare avlagringarna är. Konsekvensen blir att organismen försöker pressa näringsämnena genom den förtjockade membranen eller öka koncentrationen av ämnena i blodet. Oftast händer båda sakerna på samma gång. Till proteinlagringssjukdomar räknar prof. dr. Wendt även cancer.

Det blir förhöjt blodtryck och förhöjda blodvärden, till exempel av kolesterol. Den enda rätta åtgärden är att undvika animaliskt protein. På så vis kan man bryta ner avlagringarna på kapillärmembranerna.

Melanoma
hudcancer, foto:flickr.com, manny.canada


Vid avlagringarna i kapillärerna är det frågan om en process som kan återbildas, medan arteriosklerotiska avlagringar i de stora kärlen som bildas på grund av vitalämnetsfattig kost inte kan avlägsnas.

Proteinet måste vara fullvärdigt vid varje måltid, det vill säga, det behövs alla livsviktiga aminosyror, (det räcker inte med bara tre eller fyra stycken.

De bästa vegetariska proteinkällorna är potatis och sojabönor. Dessutom finns protein i alla sorters baljväxter. Även mjölkprodukter från ekologiska gårdar är ett bra komplement.

Till sist en hänvisning till förebilder i historien. Ett stort antal kända personligheter som har svarat för stora insatser i människans historia var vegetarianer. Hit hör Buddha, Jesus, Sokrates, Plato, den helige Franciskus, Leonardo da Vinci, pastor Kneipp, Rudolf Steiner, Albert Schweizer, dr. Alfred Vogel.

En historia:
En gammal, resvan man mötte en grupp infödda i Orienten. De bar 120 kg bördor på lätt fot. Han undrade vad de åt för något: ris, dadlar…..?
Äter ni inte kött? -Nej, då skulle vi inte orka bära.
Vad dricker ni för något? –Vatten
Dricker ni inget starkt? – Brännvin gör ådrorna sköra.

Behandla en sjukdom först med kosten efter det med medicin. ”Die Tafel an einen Arzt – LAWH-I-TIB” Bahá’u’lláh, ogranskad översättning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar