2012-04-13

Konsumindre

Kommer detta ord att stå i framtidens historieböcker? När vår tidsålder gås igenom av framtidens förvånade ungdomar, som undrar hur vi tänkte runt år 2012. Vad konsumindre betyder är: konsumera mindre. Den livsstilen vi har idag är inte hållbar, vare sig ur mänsklig som ekologisk synpunkt. Vi människor konsumerar saker i allt snabbare takt. Mat, kläder, möbler, andra prylar...

På jakt efter det billigaste, ser vi inte hur det är tillverkat. Har barn sytt de nya jeansen? Hur är arbetsvillkoren i den fabriken som har gjort sportskorna? Bananerna, vad har de besprutats med och hur har det skadat de människor som odlar dem?
Men vi kan ju inte sluta äta. Nej absolut inte! Men vi kan försöka hitta närodlade grönsaker och frukter. Det behöver inte bli dyrare heller. Kanske dyrare kilopris, men mera smak och näring. Och mindre att slänga bort för att vi inte orkat äta upp det.

Och kläder då. Måste vi köpa nytt? Fjolårets jacka kan duga fortfarande, den kan hålla i flera år. Klädmodet förändras alltför snabbt, men måste vi vara trendiga? Eller törs vi skapa vår egen stil? Det finns många som har börjat tänka själv, så nu börjar det bli trendigt att handla second-hand. Föreningar och organisationer har byta-kläder-dagar. 21 april är en sådan dag, då håller Naturskyddsföreningen i aktiviteter i städer runtom i landet. Då kan vi dela med oss av det vi har och inte behöver. Och få lite nytt som någon annan har tröttnat på.

21 april är en speciell dag för bahá'íerna. Det var då Bahá'u'lláh delade med Sig till människorna runt omkring att Han var Den Utlovade för den här tidsåldern. Under nästan hela Sitt vuxna liv var Bahá'u'lláh i fångenskap. Men Han kände Sig inte som en fånge, utan sa:
"Befria dig från denna världens fjättrar och frigör din själ från jagets fängelse."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar