2012-07-19

Lär känna din kropp som är själens tempel III, Matsmältning – Tarmarna

Fortsättning från 5/7
När maten har passerat magen och tolvfingertarmen skickas den till tunntarmen, där den bearbetas så länge med ytterligare hjälp av enzymer tills den blir en tunnflytande soppa. Denna sugs upp av blodbanan genom tarmväggarna och skickas så småningom via portådern till levern.

Den mat, som inte har tuggats sönder ordentligt, skickas vidare till tjocktarmen tillsammans med det kroppen inte kan ta hand om. Ligger den kvar för länge här, sugs gifterna åter upp i blodkretsloppet och går runt. Därför är det viktigt att man ser till att magen sköter sig minst en gång om dagen. Många kroppsliga besvär har sitt ursprung i en mage, som inte sköts regelbundet. Kött, som får ligga i tarmen i en temperatur av ca 37°C gör att det bildas förruttnelsebakterier, samma som bildas i köttet när det ligger för länge i rumstemperatur och kött innehåller inga fibrer som därför blir orsak till förstoppning.

Efter de nyaste rönen föreligger först då förstoppning, om man går mindre än 2 ggr i veckan. Så den som tömmer magen 2 ggr i veckan anses ha normal avföring. Men alla dessa människor har alla utan undantag störningar i sitt välbefinnande.

Bristfällig matsmältning kan visa sig som problem i matsmältningsorganen från munhålan (t.ex. i tandköttet, matsmältningen börjar i munnen) till ändtarmen (t.ex. hemorrojder, dålig andedräkt, uppstötningar, halsbränna, uppkördhet, ömhet i magen, aptitlöshet, sug efter en speciell sorts mat (sötsaker), gasbildning, uppblåst buk, svaghets- och trötthetskänslor efter maten, förstoppning, diarré och andra avvikelser i avföringen). Vid okontrollerade jäsningsprocesser i det stagnerade tarminnehållet kan det även uppstå grötiga till diarréaktiga tarmtömningar, vilka kommer några dagar försenade. Den som får detta tror sig antagligen ha en förträfflig matsmältning och undrar möjligen över uppkördhet och ibland genomträngande lukt.


Dünndarm

  Foto: flickr. simonfriedrichowitz
Stagnationen kan även uppträda vid regelbundna tarmtömningar. De olika gifter, som bildas i tarmen vid stagnation verkar till största delen som cellgifter, särskilt som lever-,  blod-, och nervgifter, och de kan skada immunsystemet och främja uppkomst av cancer. Man kan genom särskilda undersökningsmetoder påvisa tarmgifterna i avföringen, blodet, urinen och i hudavdunstningarna.

Trycket av de i tarmen bildade gaserna vid förstoppning kan vara så kraftigt, att det pressar tarmslemhinnan utåt genom luckor i muskulaturen, som vi kan jämföra med en kraftigt pumpad cykelslang som börjar bli porös. Så uppstår de idag så vanligt förekommande divertiklarna eller tarmfickorna, små utbuktningar i tarmväggen, som kan leda till svåra inflammationer. Vid så högt gastryck tränger gaserna in i blodet, som sedan hamnar i utandningsluften och åstadkommer kadaverliknande lukt. Konsekvensen av detta blir okaraktäristiska symtom från trötthet utan anledning till utmattning — särskilt efter måltider — depression, tryck på huvudet, huvudvärk, migrän, svettningar, hjärtbesvär, kärlkramper med konstant kalla händer och fötter, till ledbesvär m.m. Särskilt känsligt reagerar det vegetativa nervsystemet och psyket. Sjuk tarm – sjukt blod – sjuk kropp.

Dr. med. Erich Rauch ”Die F.X. Mayr-Kur … und danach gesünder leben”

                            Fortsättning följer 2/8 -12Inga kommentarer:

Skicka en kommentar