2012-10-11

Lär känna din kropp som är templet för själen X, Njurarna II

Njurarna del II

Fortsättning från 27/9
Varför intag av mycket vätska är så viktigt.
För lite vätsketillförsel leder till bristande utsöndring av ämnesomsättnings- och miljögifter. Man behöver minst 2-3 l hälsosam vätska, beroende på kroppsstorleken, för att ersätta den dagliga vätskeförlusten som sker genom urin, avföring, hudutsöndringar, svett, utandningsvätska och för att understödja utsöndringen av ämnesomsättningens slaggprodukter och miljögifter.

Har man råkat ut för en urinvägsinfektion är det extra viktig att dricka mycket örtte för att skölja ut bakterierna. Detta kan man förebygga genom att under kallt och blåsigt väder täcka njurarna med varma kläder om midjan och undvik blåskatarr genom att inte sitta på ett kallt underlag.

Även reumatiker, de som har gikt och njurstenar behöver oftast mer vätska för att avlasta ämnesomsättningen, likaså de med för lågt blodtryck och de som lätt får yrsel, är ofta trötta och fryser. De borde byta ut sin höga kaffekonsumtion mot till exempel rosmarinte.


Trinkwasser 
 Foto: Flickr. Nate Oxenfeld

För lite tillförsel av vätska främjar uttorkningen av slemhinnor i mun, näsa, bihålor, bronker, tarm och genitalier. Även huden kan torka ut och bilda veck och rynkor och utveckla sig för tidigt till åldershuden. Den som har levt länge på för lite vätskeintag, skall inte öka vätskemängden för snabbt. Organen kan endast långsamt omställa sig från spar- till normalförbrukning. Högt blodundertryck beror på vätskebrist, syra-bas-rubbning och njursvaghet. Till syra-basbalansen återkommer jag senare.
När man skall dricka milt vattendrivande örtteer under en lång tid, bör man endast brygga dem mycket svagt och byta efter 5-6 veckor.

Vid urinvägsinfektion och blåskatarr är tranbärssaft att rekommendera.Är njurarna överbelastade eller skadade skall man var mycket försiktig med protein.
--> Dr. Bernd Wollmann, Dr. Anja Stamm ”Super Tipps bei Pollenallergie”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar