2012-10-25

Lär känna din kropp som är templet för själen XI, lungorna

 Lungorna

Lungorna är ett annat av kroppens fyra utrensningsorgan, där vi andas ut gaser, som bildas vid ämnesomsättningen. (matsmältningen). När vi andas in luft, 25 kg per dygn, finns det också en hel del föroreningar, bland annat från rökning, bilavgaser och miljöföroreningar som kroppen måste ta hand om genom levern. Gaslösliga produkter går genom lungorna. Är lungorna överbelastade eller försvagade får vi astma, kol och andra lungsjukdomar. Den enda skillnaden mellan nikotinplåster och rökning är att man med plåstret inte påverkar sin omgivning utan skadar enbart sig själv. Detsamma gäller tuggtobak. De giftiga ämnen finns kvar i båda produkterna och påverkar lungorna. Varför man blir drogberoende och hur man kan befria sig har jag berättat i mitt inlägg av 3/11 2011.
 

För att hålla lungorna friska krävs det en del åtgärder. Det har visat sig att det finns ett samband mellan lågt intag av frukt och grönsaker och dålig lungfunktion. Det är viktig att skydda lungorna mot förkylning. Det i sin tur kräver att vi måste täcka vissa kroppsdelar med varma kläder. Dit hör huvudet, som bör skyddas med en mössa eller pannband under kalla perioder. Även över halsen och luftröret kommer kylan ner till lungorna. Därför är det bra med en halsduk eller en tröja med polokrage och lika viktig är det att skydda dekolletaget med något varmt.

lung illustration
 Foto: flickr. Joe Crawford

En mycket viktig kroppsdel, som vi behandlar styvmoderligt, är njurarna. Genom dagens mode med kort linning på byxorna och korta T-shirts där midjan är helt bar utsätter vi njurarna för nedkylning och sjukdomsangrepp som urinvägsinfektion. Det är extra viktig att hålla midjan varm med till exempel långa undertröjor. Då skyddar vi även lungorna och får ett bättre immunförsvar. Även fötterna måste vi hålla varma om vi vill förebygga förkylningar. Kalla och våta fötter avkyler kroppen och försvagar lungorna. Då hjälper endast en sak, att byta strumpor och ta ett varmt fotbad.

För att stärka lungorna bör man ta en daglig promenad på 20 minuter i den friska luften med djupandning för att få riklig med ren och frisk syre. Inte för intet talar man om parker som stadens lungor. För att skydda lungorna för uttorkning, som det sker i den torra kontorsluften, i lägenheten m.m., kan man installera luftfuktare och bl.a. äta päron som fuktar lungorna inifrån. Stärkande för lungorna är också kisel som finns i bland annat hirs och åkerfräken och för äldre ett fullvärdigt, lättupptagligt protein som t.ex. i vassleprotein och mjölkprodukter.

När en förkylning är i antågande är ett bra medel timjan tillsammans med ingefära och torkade dadlar.
Dr. Bernd Wollmann, dr. Anja Stamm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar