2012-03-21

Behövs en kalenderreform?

Följ min serie om behovet av en ny kalender på Ny Vision. Det är självsagt ett stort ekonomiskt intresse i att ha en evighetskalender. Fördelarna är att det blir en identisk kalender för varje år – med undantag – som med Hanke Henry-kalendern vart femte eller sjätte år som får en extra vecka. Det hela ska synkronisera kalendern med årstidsvariationerna.

Tänk på hur mycket statliga organisationer, myndigheter, forskningsinstitutioner, universitet och företag lägger ner i tid på att arrangera varje års kalender.

Så är frågan – ska det vara 12 eller 24 timmars dagar i den nya kalendern? 24 timmar är kanske mest naturligt. Det är ju skillnad på tiden 19.19 och 7.19. Vi får se hur det går – men dagslängder på 24 timmar används inom många områden – till exempel flygtrafiken, och där det är viktigt att veta skillnad på 7 och 19.

Tidigare har kalenderreformer inte gått så bra, och jag räknar med att Hanke Henry-kalendern även det är ett blindspår. Tanken är god, men det är nog inte rätt väg att gå.

Som tur är följer vi inte Maya-kalendern...(!)

I mitt nästa inlägg på Ny Vision fortsätter jag att se närmare på olika alternativ för en kalenderreform.

Har du sett några udda eller intressanta kalendrar? Kommentera gärna här…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar