2012-09-20

Lär känna din kropp som är templet för själen VIII Levern III

Fortsättning från 13/9 -12
Då levern är huvudansvarig för alla kroppsfunktioner bör man vid varje form av sjukdom i första hand avlasta levern med en lämplig kost. Det innebär att man får undvika kaffe, alkohol, animaliska fetter utom smör, dessutom kött och fisk, all stekt, grillad och friterad mat, starka kryddor, alla raffinerade och hårdsmälta produkter som kokt kål och baljväxter. Av frukter bör kärnfrukter och citrusfrukter undvikas.
Getreidefeld 
Foto: flickr. Roberto Verzo 

Det som är lämpligt kost är ekologiskt odlade produkter som är  näringsidkare och ej besprutade, så att levern inte belastas i onödan. Istället för kaffe är örtteer av bittra växter som maskros och rölleka bra och bambukaffe, ett fruktkaffe. Som fettleverantörer finns det kallpressade, ekologiska oljor av första pressningen och obehandlade, ej rostade nötter. Som proteinkälla är surmjölksprodukter som filmjölk, yoghurt, keso och liknande lämpliga, då de är den mest lättsmälta proteinkällan för levern. De flesta sorters bär, speciellt blåbär, druvor, svarta vinbär och björnbär har läkande effekt. Grönsaker med bitter smak är välgörande likaså rotfrukter. Som kryddor är det lämpligt med örtsalt och örtkryddor som timjan och mejram.

IMG_9348.JPG 
 Foto: flickr. M.prinke

Som kolhydratkälla rekommenderas fullkornsbröd bakat på surdeg, fullkornsprodukter av hel, obehandlad säd, råris m.m. och som snabba kolhydrater, d.v.s. som sötningsmedel kan man använda rena, osötade  fruktsafter, torkad frukt och honung.

Det finns en grundregel att iaktta nämligen att under leverdieten, aldrig blanda frukt och grönsaker i samma måltid för att undvika jäsningar.

Med denna kostrekommendation har levern alla chanser att återhämta sig och fungera normalt igen.
A. Vogel, Kostråd för levern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar