2013-06-06

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. V

Mineralämnen
Lika viktig som vitaminer är mineralämnen för vår kropp. De behövs i de livsviktiga grundprocesser, som pågår i varje cell. Vitaminer och mineraler arbetar alltid tillsammans som t.ex. kalk och D-vitamin, selen och E-vitamin, magnesium och vitamin B 6, järn och C-vitamin och så vidare. De har också var för sig speciella uppgifter att fylla.

Liksom vitaminbrist ger mineralbrist klart markerade symtom såsom vid rakitis, struma, felaktig blodkoagulation, anemi m.m. Symtom som i muskulaturens sammandragningsförmåga, försvagade, nervstyrda reaktioner och rubbningar i hjärtverksamheten anses tyda på undernäring i cellerna av samma typ som förekommer vid vitaminbrist.

Kalcium
Kalcium är ett av våra viktigaste mineraler. Det behövs framför allt för skelettet och tänderna och måste ständigt tillföras med födan. Riklig försörjning med D-vitamin eller solljus och magnesium hjälper kroppen att ta upp kalcium och lagra det i benvävnaden. Oxalsyran i födan minskar kalciumupptaget. Därför behövs extra  kalktillskott vid oxalsyra rika grönsaker som spenat, kakao, rödbetor, persilja, choklad och rabarber.

Förekomst
Kalcium finns i bönor, nässlor, nypon, kålrabbi, alla kålsorter med mörkgröna blad och i  deras skaft, gräslök, pepparrot, maskrosblad, i sädesprodukter ochi olika nötter, kantareller, torkade dadlar och russin. Vår denaturerade kost idag kräver extra doser av kalktillskott. Vårt kalkupptag kan vara så dåligt att 60-80% av kalkinnehållet i maten passerar rakt igenom kroppen och försvinner med avföringen.

Grünkohl nach dem Frost
Foto: flickr. Brennesselkraut
Behovet
Proteinrik kost kräver större doser kalk likaså sötsaker. Detsamma gäller för bikarbonat och fosfor. En av våra största kalktjuvar är kaffet, det stjäl dessutom B-vitaminer. När man äter för mycket syrabildande kost, behöver kroppen kalk. Bisköldkörteln tar då kalk ur skelettet, som fälls ut i blodet. Då är det stor risk för njur- och gallsten. Inom skolmedicin opererar man bort bisköldkörteln och tror sig har löst problemet. Inom biologisk medicin tillförs kalk i homeopatisk form för att på så sätt balansera kalkspegeln.

Pastöriserad mjölk förstör kalkupptaget. Sverige är det land där man dricker mest mjölk, men är också landet med flest benbrott. Påståendet att mjölk skall ge starka ben är alltså inte korrekt. Pastöriserad mjölk belastar kroppen istället.

Havande och ammande kvinnor och kvinnor i övergångsåldern och gamla har ett större behov av kalk då kalkupptaget även  styrs av vår hormonbalans. Minskar östrogenet i övergångsåldern, minskar också kroppens förmåga att omsätta kalk. Brist på motion ökar kroppens utsöndring av kalk. Ligger man till sängs en längre tid förlorar kroppen 200 mg per dag. Många människor, som återhämtar sig efter en sjukdom, operation eller infektion, behöver större mängder av många näringsämnen inklusive kalcium, för att snabbare tillfriskna.

Kalkens Betydelse
Kalk är även viktig för många organfunktioner. Brist kan bland annat framkalla kramp hos barn. Kalk kan verka nervlugnande och smärtstillande som t.ex. i samband med tandläkarbesök. Kalk behövs i ämnesomsättningsprocesserna, den hjälper till att bilda de olika enzymer som behövs i matspjälkningsprocessen. För att kroppen ska kunna bilda interferon behöver den kalk, C-vitamin och D-vitamin. Interferon är det viktigaste signalämnet som kroppen tillverka mot infektioner. Kalk har ytterligare en betydelse. De som har en bra kalknivå klarar strålskador, amalgamsaneringar, elallergi och alla sorters allergi bättre än de som har en dålig kalknivå.

Rekommenderad dagsdos av kalk är 600 mg. Förlust genom faeces 600 mg, genom urin 175 mg och genom huden 50 mg. Absorption (upptag) ur födan är 20-70%.
För att täcka kalkförlusten bör intaget ligga på 2350 mg/dag.
Urbefolkningar får i sig: 6000-8000 mg/dag   
 Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv” 
 Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi”
Margaretha Hellsten, muntlig kommunikation


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar