2013-06-20

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. V

Mineralämnen
Magnesium
Jämte Kalcium och fosfor tillhör magnesium till de viktigaste mineralerna.
Magnesium förekommer rikligast i ekologiskt odlade, oraffinerade sädesprodukter, baljväxter, sallad, växter med gröna blad och citroner, vetegroddar, tång, bryggerijäst, solrosfrö, pumpakärnor, havssalt, sesam- och linfrö, persilja, pepparrot, potatis, hirs, majs, råris, bovete, nötter, bananer, Emmentaler ost, mjölk och kakao. Hos frukterna är det dadlar, fikon och russin som visar högsta halten av magnesium och kalk.

Ungefär 80 % av magnesium går förlorat när säden bearbetas till fint vetemjöl. Mycket socker i kosten kräver mycket magnesium, likaså en proteinrik kost. Vattendrivande mediciner kräver också mycket magnesium. Mineralet är en nödvändig aktivator för ett flertal enzymsystem och ett rätt utnyttjande av vitaminer. Magnesium och kalk är de viktigaste mineralerna för hjärtats funktion. Se inlägget 8/11 -12

Magnesiets effekter

Magnesium ökar de vita blodkropparnas bakteriedödande förmåga. Det är jämte kalcium livsviktig för nervsystemets funktion. Magnesium verkar lugnande, löser kramper, mildrar skakningar och minskar trötthet vid nervösa spänningstillstånd. Det behövs även för hormonsystemet. Magnesium förebygger hjärtattacker. Det har troligen en grundläggande betydelse vid kolesterolomsättningen. Mineralet har god effekt på urinvägsbesvär med ursprung i prostata och det till och med vid total urinstopp. Tremor, (darrningar, ryckningar) hallucinationer, kramper och delirium tremens kan alla sättas i samband med det låga serummagnesiumvärdet. För att förebygga osteoporos, (benskörhet) bör man komplettera kalk och D-vitamin med magnesium. Vid brist på vitamin B6 stiger magnesiumbehovet.

broccoli forest
Foto: flickr. Philliefan99
Brist
När magnesiumnivån ligger under normal i kroppsvätskor och nervsystem blir nerverna ur stånd att kontrollera musklernas rörelser, andningen och de mentala processerna. Oftast beror det på magnesiumbrist i födan eller på bristande förmåga av magnesiumresorbtion (resorbtion - upptag) i tarmkanalen.

Det upptäcktes, att magnesiumspegeln i cerebrospinalvätskan (hjärnvätska) hos epileptiker var lägre än normalt, likaså i blodet. En patient med kraftig epilepsi fick mindre anfall när han började tugga sin mat ordentlig. Magnesiets närvaro i cerebrospinalvätskan är nödvändig bland annat för att dämpa kroppshormonernas stimulerande effekt. Brist orsakar irritation och överaktivitet till kropp och själ.

Den första åtgärden vid behandling av magnesiumbrist hos barn är att stryka mejerimjölken från matsedeln enligt dr. Barnett. Calciferol, syntetisk D-vitamin, som tillsättes mjölken, binder magnesium. Förbudet gäller ej mjölk från ekologiska gårdar.

Magnesiets speciella uppgifter
Magnesium ingår i nukleinsyrorna, som är byggstenar i DNA och RNA, vilka kontrollerar reaktioner och egenskaper hos alla levande celler. Cellens mitokondrier (energifabriken) innehåller ett enzym, som bryter ner druvsocker under frigörande av energi. Magnesium aktiverar detta så väl som andra enzymer och har därför sin givna plats vid behandlingen av diabetes. Även cellens vätskehushållning och andning via mitokondrierna kräver medverkan av magnesium. Det är också nödvändigt för bindande av fosfaterna. Mineralet är nyckelelementet till kroppens alla vitala processer. Det stärker ben och tänder och förebygger kalkavlagringar på "fel" plats, gall-, njur- och tandsten. Det är magnesiumkomponenten, som gör tändernas emalj stark, alltså inte kalken enbart. Hög kalkhalt i födan ökar behovet av magnesium. Kalk – magnesium - fosfor bildar en triad i inbördes beroendeställning. Om ett av dem ökar utöver en viss gräns, kommer de övriga automatiskt att minska. De som har större tillgång till magnesium har större sinnesjämvikt och större kraft att bära motgångar.

Magnesium
År 1900 fick man i sig 1200 mg magnesium/dag, 1990 endast 200 mg. Benskörhet har tredubblats sedan 1950-talet. Kalktabletter urlakar skelettet, då de saknar magnesiumreceptorer. Magnesiumbrist fördröjer läkning av benbrott.

Källa: dr. Margaretha Hellsten, personlig kommunikation
Dr. Signe Danielsson, ur "Biologisk Medicin" nr. 1 1981, i huvudsak ett referat ur JI Rodales bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar