2013-05-23

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. IV

Vattenlösliga vitaminer

C-vitamin – Askorbinsyra
Vitamin C finns i nypon, paprika, bladgrönsaker, (kål, persilja, nässla, broccoli), svarta vinbär, jordgubbar, hjortron, tomater, acerola körsbär, citrusfrukter m.m. Även potatis innehåller C-vitamin, fast halten är inte så hög, men av betydelse med hänsyn till vår konsumtion. Även modersmjölken är rik på C-vitamin.

Vitamin C är mycket känslig för värme och oxidation genom luftens syre. Förlusterna vid matlagning kan bli mycket stora då askorbinsyra är vattenlöslig.
Långvarig brist orsakade förr den dödliga sjukdomen skörbjugg.

Immunförsvaret
 C-vitamin behövs för immunförsvaret, som skydd mot infektionssjukdomar som virus- och bakterieinfektioner samt reumatiska sjukdomar, allergier, och till bekämpning av främmande gifter. Det behövs även för fysiska, stressorsakade påfrestningar (t.ex. brännskador, benfrakturer, skador av våld, bestrålning, mentala eller beteendesjukdomar, åldrande). Vitaminet har viktiga antistressegenskaper och hjälper till med kroppens järnupptag. Rökare behöver stora doser C-vitamin men i syntetisk form kan det orsaka njursten.

Acerolas pucelaproject
Foto: flickr. Pucela Project
Brist på C-vitamin
Vid brist på C-vitamin blir det sjukliga förändringar i tänder och tandkött. Människor, som lätt får blåmärken eller ofta lider av näsblod har så gott som säkert svaga kapillärer och behöver därför extra tillskott av vitamin C. Vitamin C krävs för att sköldkörteln skall hålla sig frisk och för att stärka de större blodkärlens väggar. Vid brist sviktar dessa och blir uttänjda vilket betyder början till åderbråck.

Brist på C-vitamin kan orsaka mentala symtom som depressioner och trötthet. Andra symtom är blödningar i ögonen, en torr känsla i munnen och oförmåga att gråta, svullnader i benen och anemi (blodbrist). Liggsår hos operationspatienter läkte snabbare med C- vitamintillskott.

C-vitamin kan påverka insulinets effektivitet. Acetylsalicylsyra ökar kroppens utsöndring av vitamin C. Även antibiotika (tetracykliner) sänker kroppens C-vitaminhalt. Modersmjölken hos rökande mödrar innehåller betydligt mindre C-vitamin än hos icke rökande mödrar.

När nitrat, som finns bl.a. i kött, omvandlas i kroppen till nitrosaminer blir de farliga och kan orsaka cancer i magsäcken, matstrupen och urinblåsan. C-vitamin äger ett bra skydd mot nitrosaminbildningen. Ju mer nitrat man får i sig, desto mera C-vitamin behöver man.

C-vitaminets speciella funktioner
I varje levande cell används C-vitamin vid livets fundamentala ämnesomsättningsprocesser. Vidare har det vissa speciella funktioner, som hänger samman med de vita blodkropparna vilka bekämpar infektioner och i framställning av collagen. Collagen är ett bindemedel. De triljoner celler, som tillsammans bildar vår kropp, hålls samman av denna vävnad. Blir den skadad, skadas också brosk, senor och blodkärl vilket gör att bakterier och virus kan orsaka infektioner. Vitamin C stärker också bakteriernas naturliga fiender, fagocyterna och antikropparna. De senare neutraliserar även allergener, som förorsakar allergier, och som tar sig in i blodet i form av pollen, damm, mjäll.

Vitamin C påverkar bildandet av frisk benvävnad och underlättar läkningen av benbrott. Vid C-vitaminbrist blir benvävnaden mjuk och porös eller skör och bryts lätt även vid små påfrestningar. Benbrott är då mycket svårläkta.

”I naturen förekommande vitaminer kan man inte överdosera. Denna nackdel finns endast hos syntetiska vitaminer, då de saknar naturens balanserande sekundära ämnen. Det syntetiska vitaminet är gentemot det naturliga vitaminet visserligen jämställda i den kemiska formeln men inte som helhetsverkan. Den biologiska balansen mellan vitaminerna och deras ballastämnen är ännu en av naturens hemligheter. Visserligen kan konstgjorda vitaminer ge en viss ersättning, men då de saknar den levande verksamheten hos naturen, saknar de även den reglerande kraften.” Syntetiska vitaminer saknar även livskraften.

Dr. Vogel "Die Natur als biologischer Wegweiser"
Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi” 
-->
Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar