2013-05-09

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. IV

Vattenlösliga vitaminer 

B-vitaminer.
 De bästa B-vitaminkällor är obehandlad, ekologisk fullkornsäd, råris och näringsjäst.
B-vitaminfamiljen är ämnesomsättningens och nervsystemets vitaminer framför allt. De behövs för förbränningen i kroppen och är viktiga för ögonen. Utsätts vi för stress, psykiska påfrestningar eller liknande förbrukar vår kropp extra mycket B-vitaminer. Då gäller det att fylla på förrådet igen. Det kan ta från sex månader upp till två år och mer innan vitaminbrist visar sig. Trots att kroppen behöver ytterst små mängder, så berörs varje cell i kroppen. Det är tarmepitelet och blodbilden, som påverkas och ger en felaktig bild.

Brist på B-vitaminer orsakar matsmältningsbesvär och alla sjukdomar som är relaterade till nervsystemet som brist på koncentrationsförmåga, autism, sömnlöshet, hyperaktivitet, ADHD. Även håravfall orsakas av B-vitaminbrist och sprickor i mungiporna. I Tyskland får diabetiker B-vitaminer av läkarna.

Till B-vitaminernas största fiende hör alkohol. Den ökar behovet av vitaminer och förhindrar upptaget ur maten, likaså p-piller. Vid de senare märks psykiska förändringar som koncentrations- och minnessvårigheter. Genom att ge ett enskilt B-vitamin i stora doser motverkas upptaget av de andra B-vitaminerna. Bra källor är näringsjäst, obehandlade, ekologiska sädesprodukter och råris. Någon enskild B-vitamin förekommer i bönor, ärter, nötter, mjölk, mesost, grönsaker, bananer, potatis och mjölksyrade produkter. B-vitaminfamiljen består av följande 14 vitaminer:

B1 – Tiamin, B2 – Riboflavin, B3 –Niacin, B6 – Pyrodoxin, B12 – Cyanocobalamin, Biotin, Kolin, Folsyra, Inositol, PABA – Para-Aminobensoesyra, B5 – Pantotensyra, B13 – Orotinsyra, Pangaminsyra, B17 – Laetril

Vete
Foto: flickr. Biblioteca BCBL
-->
Vitamin B1 – Tiamin, Vitamin B2 – Riboflavin, Vitamin B3 - Niacin (Nikotinsyra och nikotinamid) har ungefär samma indikationer som jag nämnde ovan.
Vitamin B6, Pyrodoxin är viktig vid graviditetsillamåendet. Brist hos spädbarn, som får värmesteriliserade mjölkprodukter fattiga på vitamin B6, kan få svåra konvulsioner. Brist under längre tid kan bland annat orsaka tandkaries. Det är mycket värmekänsligt. Protein i kosten behöver B6. Det kallas även anti-allergivitamin.
Vitamin B12, Cyanocobalamin
 B12 finns i vegetabiliska födoämnen endast i mjölksyrade produkter. B12 är absolut nödvändigt för cellernas normala funktioner men det är i synnerhet benmärgen, nervsystemet och mag- tarmkanalen, som är mest beroende. Vitamin B12 har använts bl.a. vid reumatiska lidanden, muskelförtvining, migrän och bältros. Äldre med mentala rubbningar har svarat positivt på B12, likaså yngre med mentala besvär. 
Vitamin B5, Pantotensyra
Pantotensyra och pyrodoxin är absolut nödvändiga för kroppens skyddsmekanismer mot infektioner. Pantotensyra är dessutom viktig som skyddande medel mot stress och vid astma. Det finns även i bidrottninggelé.
Biotin
Medicinsk forskning har funnit att det kan finnas samband mellan biotinbrist och spädbarnsdödlighet. Biotinmängden i levern hos spädbarn, som plötsligt dött, har varit ovanligt låg. Samtidigt vet man, att barnen varit utsatta för ett sjukdomstillstånd, som kan ha satt hela organismen under stress.
Kolin är bland annat viktig för kroppens framställning av sköldkörtelhormoner.
Folsyra 
Enligt senaste forskningsrönen  spelar brist på folsyra en avgörande roll vid störningar under graviditeten. Missfall och andra komplikationer är vanligare hos de kvinnor, som har brist på folsyra. Folsyrans huvuduppgift består i regleringen av proteinämnesomsättningen i centrala områden. Man tillmäter vitaminet stor betydelse vid celltillväxt och cellförnyelse. Detta förklarar varför gravida behöver mera folsyra. För embryons utveckling, förstoring av livmodern, uppbyggnad av moderkakan och ökningen av blodvolymen krävs det stora mängder "byggmaterial", som måste bearbetas med hjälp av folsyra. Enligt undersökningar äter gravida endast 1/3 del av den nödvändiga folsyran. För lång brist på folsyra kan leda till missbildningar. De första 20-25 dagar är viktigast, då celldelningar är störst, eftersom det läggs grunden för nervsystemet och de andra organen.
B-vitaminfamiljen samarbetar med vitamin C som jag berättar om i nästa inlägg den 23/5
Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi”
Dr. Vogel, Gesundheitsnachrichten, april 1993
Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar