2013-04-25

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. IV

Fettlösliga vitaminer
Det finns två grupper av vitaminer, de fettlösliga och de vattenlösliga. Fettlösliga vitaminer kan kroppen lagra men inte de vattenlösliga, dem måste man tillföra varje dag. De flesta vitaminer påverkas och försämras i samband med tillagning av mat och är känsliga för luft, ljus och upphettning.

 A, D, E och K är fettlösliga Vitaminer. 
Vitamin A 
Vitamin A är egentligen en ren animalisk produkt men det finns många vegetabilier, som är goda vitamin A-källor. De innehåller så kallade provitaminer, till exempel betakaroten, ett förvitamin, som omvandlas i kroppen till A-vitamin. Morötter är en av våra finaste källor för A-vitamin. Det bästa möjliga får vi ut av dem genom att tugga dem mycket noga och tillsätta lite fett. Man kan också koka dem lätt. Vidare finns betakaroten i aprikoser, paprika, smör, mjölk, nypon, tomater, grönkål, nässlor, spenat, persilja och sallad.

Genom brist på vitamin A får man sämre syn, särskilt på natten. Större brister leder till svullna och inflammerade ögon där till slut hornhinnan förstörs. Även slemhinnorna på olika ställen i kroppen torkar ut och man blir lättare mottaglig för infektioner. Även torr hud och hudutslag, sterilitet och minskad tillväxt orsakas av A-vitaminbrist, som även kan leda till blindhet.

Moderna belysningsförhållanden inomhus, särskilt stark kontorsbelysning och mycket TV-tittande tömmer snart kroppens A-vitaminförråd. Ju större kemiska påfrestningar (luftföroreningar, rökning, konstgjorda tillsatser i näringsfattiga "färdiga" rätter) desto mer A-vitamin i naturlig form behövs det. Även äldre människor med trög matsmältning behöver större doser.

Sjukdomar, som angriper lever, njurar och matsmältningsapparaten, går hårt åt kroppens förråd av A-vitamin. Detsamma gäller åkommor på andningsorganen.

Stenar i urinblåsan och njurarna bildas vanligen av brist på vitamin A. A-vitaminets uppgifter är att bygga upp och bibehålla en kraftig benstruktur och hållfast tandemalj och för en normal produktion av röda och vita blodkroppar. Vitamin A arbetar bättre tillsammans med E-vitamin och zink.

Försäljning av morötter
Foto: flickr. forslundagymnasiet
Vitamin D
Vitamin D får man  genom solbestrålning. Det finns ett provitamin i huden, som omvandlas till vitamin D genom solbestrålning. Genom smogförhållandena i industrialiserade länder reduceras dock starkt de D-vitaminproducerande solstrålarna.

D-vitaminet är annars en ren animalisk produkt, som förekommer riklig i fisklever. Utan vitamin D kan kroppen inte tillgodogöra sig kalk och fosfor. Stor brist innebär rakitis eller engelska sjukan och indirekt osteoporos (benskörhet). D-vitaminet fungerar bäst tillsammans med en kombination av lättupptagligt kalk och magnesium.

Solen , jag saknar dig!
Foto: flickr. selenajupiter

Vitamin E
De bästa källorna är solrosfrön och vegetabiliska, kallpressad solrosolja och  särskilt vetegroddsolja samt oraffinerade sädesprodukter och groddar.

Vitamin E fungerar som antioxidationsmedel, det skyddar mot härskning av de fleromättade fettsyrorna vi äter. Det har blivit känt som antisterilitetsvitamin, behövs  vid cirkulationssjukdomar då det transporterar syre i blodet, vid rökning, fönstertittarsjuka, högt blodtryck, ålderskrämpor samt hudsjukdomar. E-vitamin är också viktig för att bilda vävnadshormoner. Det är även bra för att bygga upp hjärnan. Brist medför ökad tendens till sönderdelning av de röda blodkropparna.

Solros
Foto: flickr. annkarlstedt
Vitamin K
Vitamin K är koaguleringsvitaminet. Utan vitamin K skulle vi förblöda om vi gjorde oss illa. Det finns vitamin K1 och K2. K1 finns huvudsakligen i gröna blad såsom spenat, grönkål, broccoli, vitkål. K2 bildas genom bakterier i tarmen. Den förmågan finns inte hos nyfödda barn.


Vitkål (Sverige)
Foto: flickr. ETH Nyheter
Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi
Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv”

Vattenlösliga vitaminer tar jag upp i nästa inlägg den 9/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar