2013-01-17

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. I

Fett
Jag börjar med att beskriva fettets funktion. Fett behövs för att ge oss energi och för att hålla kroppsvärmen. Vårt behov ligger på ca. 20-25 gr om dagen, men det skall vara av förstklassig kvalitet.

Det finns två sorters fett, mättat som finns i kött och är grunden till det onda kolesterolet LDL, och omättat som finns i fisk och huvudsakligen i oljeväxter och bilda det goda kolesterolet HDL. Mättat fett är hård i rumstemperatur och omättat är flytande. Bland de omättade fetter finns det åter två sorter, nämligen de med enkelomättade och de med fleromättade, hälsosamma fettsyror, så kallade cisfettsyror. Till de fetter med enkelomättade fettsyror hör olivolja som kan upphettas till 200° utan att det bildas de cancerogena transfettsyrorna. Därför används den huvudsakligen till matlagning.

Till fetter med fleromättade fettsyror hör bland annat solros-, tistel-, soja-, druvkärn- och linfröolja. Linfröolja intar en särställning då denna är rik på Omega-3, Omega-6 och Omega-9 fettsyror som finns här i större mängd än i fiskolja. Om dessa oljor upphettas till 75° och högre bildas transfettsyror. Dessa oljor lämpar sig bäst till sallader och liknande. Som smörgåspålägg lämpar sig bäst rent smör. Vill man ha det bredbar kan man blanda det själv med t.ex. solrosolja.
©G.C.
Kolesterol
Båda sorters kolesterol behövs, bland annat för cellmembranen och i hormonsystemet, men de skall vara i balans med varandra. Idag lider många av för höga kolesterolvärden på grund av den höga köttkonsumtionen. Patienterna äter då stark koncentrerade fiskoljekapslar. Följden blir att de visserligen blir lösare i magen, då kött är stoppande då det inte har några fibrer, men orsaken till att magen sköter sig bättre beror på att gallan inte kan hantera så starka fettkoncentrationer. För mycket fett i kosten kräver mycket galla, som i sin tur bildar gallsyra. Stannar gallsyran för länge i tjocktarmen, lägger den grunden för tjocktarmscancer. 


”Under alla omständigheter skall ni utöva måttlighet” Bahá’u’lláh ur Kítáb-i-Badí
Fortsättningen följer 31 januari, då berättar jag om olje- och margarintillverkning.

Walter Ostertag ”Lebende Makromoleküle als Lebenselixier”
Ralph M. Heinicke ”The Xeronine System: A New Cellular Mechanism That Explains the Health Promoting Action of Noni and Bromelain”
Fil. mag. Lars Lindmark





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar