2012-12-06

Lär känna din kropp som är templet för själen XIII

Huden, fakta och allmänt
Huden är kroppens tredje njure eftersom den fungerar som ett utrensningsorgan. Huden har en yta av 2,4 kvm. Den utför livsviktiga funktioner, annars skulle det inte uppstå fara för livet om två tredjedelar av hudfunktionen uteblir, som till exempel vid brännskador. Om njurarna är tillfälligt överbelastade tar huden vid genom svettning. Genom svettkörtlarna söndrar vi ut otaliga giftämnen, saltämnen, sura element och diverse slaggprodukter varvid hela kroppen avlastas, särskilt njurarna.

Den nakna sanningen om huden - 1
Flickr. Foto: Apotek Hjärtat
20-25 % av kroppsvikten ligger i huden. Det strömmar 5-10 ggr mera blod genom huden än som är nödvändigt för hudens funktion. 100 g hud genomströmmas av 13 ml blod och svettkörtlarna sörjer för värmereglering. Hudens pH-värd, d.v.s. surhetsgraden ligger mellan tre och sex. (pH-värdet räknas från 1-14, där 1-6,9 är surt, 7 är neutral och 7,1-14 är basisk. Till syra-basbalansen återkommer jag till i ett senare inlägg)

Huden ger skydd mot värme, kyla och kemiska angrepp. Den har känselorgan och producerar D-vitamin med fettet i huden och reglera temperaturen. En mörkhyad behöver extra D-vitamin på våra breddgrader då den mörka huden skyddar mot UV-strålar och därmed mot hudcancer. Vid chock blir man vit, cirkulationen stängs av, det finns ingen cirkulation i huden. Kvinnor som bär burka eller nikab löper större risk att få benskörhet om de inte dagligen tar ett extra D-vitamintillskott.

Bastu är mycket populär då det har en avgiftande effekt. Men de som lider av högt blodtryck eller hjärtproblem bör ta avstånd från att bada bastu. Men alla gifter, som varken levern, njurarna och lungorna inte kan göra sig av med och de vi inte kan svettas ut lagras i underhudsfettet. Man måste då gå varsamt fram, om man vill fasta, likaså får kraftiga personer inte banta våldsamt, för då lösgörs också för mycket tungmetaller och gifter och levern blir översvämmad och kan kollapsa. När också huden blir överbelastad med slaggprodukter, reagerar den med klåda, eksem, utslag, nässelfeber m.m. Därför är det extra viktig att vi sköter huden på rätt sätt som jag berättar om i nästa artikel den 13/12 -12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar