2012-12-13

Huden

Uppbyggnad
Som det syns på bilden  består huden av tre lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Ovanpå överhuden finns hornlagret som är död. Här mynnar porerna och svettkörtlarna och även hårstråna.

I läderhuden finns kapillärerna, de ytterst fina blodkärlen, talgkörtlarna, hårsäckarna, lymfkärlen och bindvävsfibrer.

I underhuden ligger fettcellerna svettkörtlarna, vener och artärer som förgrenar sig till kapillärerna i läderhuden.

Bild: Annemarie Börlind

Upptagningsorgan
Huden fungerar som utsöndringsorgan för giftämnen och som upptagningsorgan för värdefulla ämnen. Den tillför kroppen oljor, växtextrakt och hormoner. Vår hud förfogar över mycket aktivt arbetande porer, över små körtlar och kanaler, som man absolut inte borde täppa till. Följden skulle bli en känslig skada, då huden skulle degenereras, alltså brytas ner. Det blir så när dess funktioner är störda. Genom en sådan skada kan hela människan bli sjuk. Detta bör man undvika genom förnuftig hudvård. Viktig är att hålla huden ren. Använder man tvål, bör den ha ett pH som kommer hudens pH så nära som möjligt annars kan den lösa ut för mycket fett och därigenom laka ut talgkörtlarna. Allt man ta upp genom huden går in i blodbanan, som till exempel ämnen i skumbad, myggkrämer och hudvårdsprodukter. Ju mer en produkt skummar, desto mera torkar den ut huden.

Ett bra sätt att få en ordentlig cirkulation och genomblödning av huden är att torrborsta den med en grov borste eller handske innan duschen och efter varmduschen ta en snabb kalldusch.

De bästa hudvårdsprodukterna är de som består av så rena växtoljor som möjligt och helst utan kemiska tillsatser.

De flesta hudvårdsprodukterna innehåller animaliska fetter eller mineraloljor. Deras molekyler är så stora att de täpper till porerna. Visserligen känns huden len och mjuk, men den kan inte andas längre. Det är därför problemen försvinner när man smörjer in eksem med någon salva men de kommer tillbaka så snart man sluta använda den salvan. Är du rädd om din hud kontrollerar noggrann innehållet i dina hudvårdsprodukter.

Bastu är mycket populär då det har en avgiftande effekt. Men de som lider av högt blodtryck eller hjärtproblem bör ta avstånd från att bada bastu. Men alla gifter, som varken levern, njurarna och lungorna inte kan göra sig av med och de vi inte kan svettas ut lagras i underhudsfettet. Man måste då gå varsamt fram, om man vill fasta, likaså får kraftiga personer inte banta våldsamt, för då lösgörs också för mycket tungmetaller och gifter och levern blir översvämmad och kan kollapsa. När också huden blir överbelastad med slaggprodukter, reagerar den med klåda, eksem, utslag, nässelfeber m.m. Därför är det extra viktig att vi sköter huden på rätt sätt.

c.h. Alfred Vogel, ”Die Natur als Biologischer Wegweiser”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar