Ingen känner vår kropp så bra som vi själva, då vi hanterar den dagligen, men då gäller det att lyssna på den och skaffa sig information. Inte ens den skolmedicinske läkaren känner vår kropp, han behandlar endast symtomen, men inte orsaken.
Vår bostad är vår hemvist. För att trivas hemma håller vi rent och snyggt, storstädar med jämna mellanrum, slänger gammalt skräp och förnyar gamla möbler så att allting blir fräscht och snyggt.
Kroppen är templet för själen. Hur sköter vi vår kropp? Ju bättre vi sköter den och undviker sjukdomar, desto bättre mår själen.
”Den mänskliga kroppen består av samma ämnen som finns i växterna i en mycket fin balans och när denna balans rubbas uppstår sjukdom.”
Vår kropp består alltså av levande materia som den ekologiskt odlade, obehandlade maten och inte av syntetiska kemikalier. Dessa kan inte bygga upp liv.
Betydelsen av ordentlig tuggandet som är början i matsmältningskanalen, har jag beskrivit tidigare.
Många känner till matsmältningsproblem. Räksmörgåsen kan ligga som en sten i magen. Den för feta, för omfångsrika eller för alkoholfuktiga måltiden kan bränna som eld i matstrupen, magen krampar ihop sig för att klara av den fördärvade maten. Liknande erfarenheter har väl alla gjort någon gång. Men det finns människor som lider ständigt respektive ständigt återkommande av sådana problem utan att man kan hitta en kroppslig orsak.
Foto:Birger Ledin
Matens väg genom kroppen
Den dålig tuggade maten åker ner i magsäcken som täcks av en tjock slemhinna vilken ska skydda magsäcksväggen mot saltsyreangrepp. Äter man hela tiden olämplig mat uppstår kraftig slitage på slemhinnan och vi får irritationer och slutligen magsår. Här tar magsaften vid, som bland annat består utom av saltsyra även av pepsin. Magmusklerna knådar maten tillsammans med magsaften så länge, tills den blir välling. Har vi nu svalt stora bitar, så ligger bitarna längre tid i magen, bildar giftiga ämnen som belastar levern. Dessutom har magsäcken inte samma möjlighet att ta hand om maten på samma sätt som när den redan är finfördelad i munnen. Magmusklerna förmår inte knåda sönder maten då magen inte har några tänder.
Under stress avstannar matsmältningsprocessen. Osmält mat omvandlas till giftiga ämnen och levern får lida. Stress tolkar kroppen som så: OBS! Fara å färde, flyr! Vid stress går signaler till binjurarna, som ökar produktionen av adrenalin, pulsfrekvensen ökar, blodtrycket ökar, kärlen dras ihop, blodsockret stiger. Hela matsmältningsprocessen avstannar, då kroppsvätskorna koncentreras på de organ, som är inblandade i stress. När vi sedan kommer till ro slappnar kroppen av, kroppsvätskorna flyter tillbaka. Nu blir det översvämning i matsmältningsområdet och matsmältningsvätskorna skall ta itu med de stora bitarna vi har kastat i oss. Det är därför många säger att de mår bra under stress men får problem när de kommer i viloläge. Det är så man lägger grunden till alla matsmältnings-problem.
‛Abdu’l-Bahá Beantwortete Fragen (Some Answered Questions) ogranskad översättning
Fortsättning följer 5/7 -12
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar