2013-02-28

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. III

Kolhydrater del I

”Den mänskliga kroppen består av samma ämnen som finns i växterna i en mycket fin balans och när denna balans rubbas uppstår sjukdom.” ’Abdu´l-Bahá
ogranskad översättning.

Kolhydrater behövs för bildandet av energi i kroppen och viktiga funktioner i ämnesomsättningen. Komplexa kolhydrater finns endast i växter och delas in i sockerarter, stärkelse, cellulosa och fibrer.

Det finns så kallade snabba och långsamma kolhydrater beroende på vilka sockerarter de består av. Kolhydrater i form av sockerarter ger oss snabb energi. De finns i frukt, grönsaker, maltsocker, rör- och betsocker, torkad frukt, honung, stevia och frystorkade sockerrör. De ger oss vitaminer, mineraler och enzymer. Stevia intar en särställning. Den är 250 gånger sötare än socker och påverkar inte blodsockret.

Maltsocker har en låg sötningsgrad då den bildas av stärkelse när sädeskornen gror. Mjölksocker i form av laktos finns i mjölkprodukter. Fullrörsocker är det bästa sockret men tyvärr svårt att få tag i. Man kallpressar sockerrör och torkar melassen utan raffinering på ett mycket skonsamt sätt.

Så finns det tomma kolhydrater som i alla vitt mjöl- och vitt sockerprodukter som inte tillför kroppen någon näring utan ta ifrån den istället. Dessa kolhydrater ger varken energi, mättnadskänsla  eller uthållighet.

Uppställningen nedan och diagrammet om snabba, tomma kolhydrater talar sitt eget språk.

Stiftelsen Biodynamiska Produkter produktinformation
Kolhydrater i form av lösliga fibrer och stärkelse bryts ner långsamt och ger oss uthållighet. Stärkelse förekommer enbart i växterna. Den är uppbyggd av glukos och är huvudbeståndsdelen i vete, majs, potatis och arrowrot. Stärkelse spjälkas till glukos i matsmältningskanalen. När frukt och bär mognar omvandlas stärkelse till socker. När potatis fryser, bildas socker. När baljväxter och sädesslag mognar omvandlas socker till stärkelse. Stärkelse förklistras i vattenlösning.

Vi behöver bland annat kolhydrater i form av fibrer och cellulosa så att tarmarna sköter sig och för att balansera blodsockret. Olösliga fibrer och cellulosa kan vi inte bryta ner, vi saknar enzymer, men de behövs som bulkmedel för att öka volymen i tarmen. Men till det behövs även mycket vätska, annars blir det motsatt effekt. Kolhydrater är lika livsviktiga som de andra ämnena. Att banta utan kolhydrater kan bli livsfarligt för kolhydratomsättningen i cellerna är en av de viktigaste funktionerna.

Det mesta av näringen sitter i skalet på biologiskt odlade frukter och grönsaker. Därför bör man alltid använda skalet eller koka en näringsrik buljong eller soppa på det.

Nästa inlägg den 14/3 kommer att handla om sädesprodukter som de bästa fiberrika kolhydratkällorna för uthållighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar