Hjärtat
Hjärtat är kroppens viktigaste organ. Det börjar redan slå i
moderlivet ända fram till det är dags att lämna detta jordeliv. Det slår
oavbrutet, dag och natt utan paus.
Hjärtat
väger cirka 300 gram. Det passerar 8000 liter vätska per dygn genom det. Blodet
passerar på 2 1/2 sekund och vid ansträngning på en sekund. Hjärtat pumpar fem
liter blod i minuten genom artärerna och vid ansträngning 40 l i minuten.
Hjärtat är alltså kroppens pumpstation.
Det måste pumpa blodet runt i hela kroppen, dag som natt utan paus. Om det
finns ett hinder på vägen, som till exempel för trånga kärl på grund av
förkalkning som egentligen är en åderförfettning, vilket kan bero på rökning
eller felaktig kost, måste hjärtat pumpa hårdare och blodtrycket stiger därför.
Högt blodtryck orsakas även av brist på B-vitaminet kolin, kokt mat, stress,
kaffe och salt.
Hjärtats drivkraft är impulser av
elektrokemisk art. Därför är det absolut beroende av naturenligt avvägd
mineralämnestillförsel, och då framför allt kalk och magnesium. Kalk förstärker
hjärtmuskelns sammandragningar under det att magnesium gör avslappningen och
vilan mellan hjärtslagen mera effektiv. Alltså kraft och vila för ett
”nergånget” hjärta.
Foto:flickr. Garrett Ammon |
Som jag skrev i en tidigare
artikel krävs det vitaminer, mineraler och spårämnen – som finns huvudsakligen
i ekologiskt odlade frukter och grönsaker – för att kunna bilda de livsviktiga
enzymerna som skall ta hand om fett, protein och kolhydrater. När dessa saknas
uppstår nedanstående problem.
Socker
och fett kombinerad orsakar åderförfettning som lägger sig på kärlväggarna som
i sin tur kan tänjas ut. Vid förfettning försvinner elasticiteten och
konditionen sjunker. Därför är det också viktig att man använder sig av
enkelomättade, obehandlade växtoljor i maten och undviker animaliska fetter
utom rent smör eftersom dessa bildar det onda kolesterolet.
Kolesterol
är viktig för kroppen. Det finns två sorter, det goda kolesterolet HDL och det
onda kolesterolet LDL men då skall det vara det goda kolesterolet HDL vars
uppgift är att föra bort det onda kolesterolet LDL från vävnaden.
Åderförkalkning – förfettning
Ögonen
förkalkas först, man får synstörningar. Näringsämnen kommer inte dit där de behövs.
Vid ansträngning kan kärlen brista och det kan orsaka hjärnblödning. Vitt
raffinerad socker, animaliska fetter och protein orsakar hemokoncentration –förtätning
av röda blodkroppar. Protein och socker ger denna starka bildning av röda
blodkroppar. Mineralet kalium stiger och natrium sjunker och det orsakar att de
röda blodkropparna klumpar ihop sig. Skolmedicinen ordinerar blodförtunnande
medel och avråder från grönsaker, som är livsviktiga för hälsan.
Stor
protein- och sockerkonsumtion ger blodöverfyllnad i hjärtmuskeln, man får dålig kondition, tål inte vistelsen
i solen, svettas mycket och får kärlkrampsliknande besvär. Genom kost med för
lite kalium blir det störningar i hjärtmuskeln och magnesiumbrist leder till
kramp. För lågt kaliumhalt orsakar arytmi, en rubbning i hjärtrytm. Stiger HB,
alltså blodvärdet, stiger också kalium och natrium sjunker. (Kalium och natrium
är två viktiga mineraler som måste finnas i balans.) Vitt, raffinerat socker,
animaliska fetter, salt, överdosering av proteinrik föda ger kalcium-,
magnesium- och kaliumförändringar.
Stor
kaffekonsumtion stressar hjärtat (det gäller även vanligt te). Kaffe vid
huvudvärk kan däremot lösa kramp i huvudet och blir sömngivande vid för svag
hormonproduktion. Vid sinnesstämningsförändringar påverkas även hjärtmuskeln.
Det visar att hjärtat har ytterligare en funktion, nämligen en andlig, mental
funktion som jag ta upp i nästa inlägg 22/11 -12.
Signe Danielsson, Biologisk Medicin, nr. 1, 1981
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar