2011-09-21

Valutaunioner – historiskt perspektiv

After WWII - Hungarian inflation paper money, 1946


I dagens turbulenta ekonomiska situation där ländernas statsbudget ligger illa till, och den ekonomiska krisen påverkar direkt privata hushåll och företag, kan det vara intressant att se närmare på vad en gemensam valuta skulle ge för effekt. Först en liten historisk tillbakablick:

Det har under historien varit många monetära unioner, gemensamma myntstandarder med mera. Dessa har varit nödvändigt för att handeln skulle fungera över stora landområden. I början var det byteshandel, något som var ineffektivt i längden och pengar kom in i bilden. Krig och landserövringar påtvingade nya betalningsstandarder, myntar eller myntunioner, men även olika samarbetande länder kom fram till att delta i en myntunion: från Kina, Romarriket, Europa och Amerika.

Runt första världskriget blev det klart att en autonom penning- och finanspolitik borde föras efter samstämmiga principer. I Norden var det en myntunion där Norge, Sverige och Danmark (Skandinaviska myntkonventionen under perioden 1873-1924) samarbetade.

I dag finns det många valutaunioner där flera länder beslutar sig för att ha en gemensam valuta och penningpolitik. Det finns minst nio valutaunioner (Euro, CFA-Franc, CFP-Franc, Östkaribisk dollar, Amerikansk dollar, Australiensk dollar, Nyzeeländsk dollar, Schweizisk franc och Turkisk lira).

I nästa artikel ska vi se närmare på hur en valutaunion kan ge en ekonomisk trygghet och ge stabilitet för världens befolkning, i tråd med bahá'í-trons principer och Bahá'u'lláhs förmaning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar