Vad är kostnaden för information och vad är priset på kunskap? Eller är det tvärtom? Betalar vi för information eller kunskap? Kunskap får vi av information – inte tvärt om. Informationen ger inte mer kunskap. Det gäller att ta till sig all kunskap, bearbeta den och omsätta den i handling. Kunskapsbrist är farligt – och utan rätt kunskap att utföra vissa arbetsmoment inom industri, jordbruk, teknik eller vetenskap vill samhället stagnera.
Folk läser oftast för nöjes skull – kanske inte för att utbilda sig. Men böcker har en attraktionskraft och stimulerar till eftertanke. Det kan vara humor, lokalhistoria, astrologi eller snickarböcker som lockar. Nyfikenhet på livsfrågor eller samhällssatir. Vad nu du än läser – så är det nyttigt. Vart individ har sin smak på böcker och sina preferenser.
Böcker säljs i början dyrt och efter ett tag reas de ut billigt på antikvariat, bokmässor, loppis eller Tradera.se. Men en bok från en berömd författare, ett exemplar från Gustav Wasas bibel eller någon sällsynt bok om astrologi på 1700-talet kan ge en bra valuta för pengarna. Så dyr och exklusiv kan boken vara att vissa försöker stjäla den från privata samlingar eller Museum-samlingar.
Den som vill sälja sitt nya verk, sin bok dyrt får lägga ner mycket arbete i den och skapa en exklusivitet, en ram, ett koncept och ha ett nätverk som väntar i spänning på nyheten. Vissa vill ha förstahandsutgåvan, signerad med författarens penna. Andra väntar med tålamod till boken sjunker i pris och blir tillgänglig på pocketmarknaden.
Samma information – bara inpackad i ett annat format – till en mycket billigare pris.
Det är ju alltid kul att ha en signerad bok, med en specialhälsning från författaren.
Eller vad tycker ni? Är det värt att vänta på en billigare pocketbok?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar