2012-12-20

Lär känna din kropp som är templet för själen XIV

Cellen del I

Cellen är ett av Guds stora underverk.
Har du någonsin funderat på hur din kropp fungerar och varför vi idag har så många välfärdssjukdomar? Vår kropp består av organ och organsystem där cellen är den minsta enheten men måste utföra ett mastodontjobb.

Vår kropp består av 63 triljoner (63 000.000.000.000.000.000) små celler, med en diameter av en hundradels millimeter, alltså inte större än en punkt. Varje cell är en egen liten fabrik som för sina uppgifter behöver energi och byggnadsmaterial, vilket den tar upp från vävnadsvätskan: syre, aminosyror, fettsyror och glykos. Cellen tar alltså upp det som levern har omvandlat: protein har den delat upp i sina beståndsdelar aminosyror, fettet har den omvandlat till fettsyror och glykos tillverkar levern av kolhydrater från frukter, honung m.m., alltså sockerarterna som finns i födan. I cellen omsätts dessa ämnen, och med det menas, att de bryts ner och cellen bygger upp nya ämnen, som den behöver för just sin speciella uppgift. 
-->Hit hör de livsviktiga enzymerna.

I varje cell är dess speciella uppgift förprogrammerad, beroende på vilket organsystem den tillhör, som t.ex. matsmältningen, immunförsvaret, hormonsystemet, lymfsystemet, nervsystemet, muskler, hjärtat m.m. I denna lilla enhet finns dels en hel fabrik, som ska ta upp näring och ge ifrån sig slaggprodukter och dels fylla en egen funktion.

Cellens uppbyggnad
En cell består av cellkärnan och kärnmembranen. Mellan kärnmembranen och cellmembranen, som omger cellkärnan, finns de olika funktionerna lagrade. Där har vi först mitokondrierna där cellens energiutvinning sker med hjälp av syre som den får via vävnadsvätskan. Det finns flera proteinmaskiner i cellen, de s.k. ribosomerna som är betydligt mindre än mitokondrierna. I golgiapparaten, cellens paketeringsmaskin, där produkterna får ett membranhölje som därefter kan antingen lagras i cytoplasman (cellvätskan) för att senare användas av cellen eller exporteras till levern, spottkörtlar m.m. Dessutom finns det ett fettförråd och ett glykogenförråd. Varje cell, som äger förmågan till fortplantning, har i cytoplasman en centriol. Här är arvsanlagen lagrade.

@ G.C., schematisk bild av cellen
 
Arvsanlagen
Arvsanlagen - DNA (desoxyribonukleinsyra) är "inskrivna på ett kemiskt band". Detta band vrider sig som en spiralformad stege. Tusentals stegpinnar bildar en gen, ett ärftligt anlag. Tiotusentals gener ordnade i strukturer kallas kromosomer. Härifrån överförs villkoren för ditt liv, inte bara till det yttre, som hårkvalitet, ögonfärg, benägenhet för vissa sjukdomar etc. utan kanske även dina karaktärsegenskaper. Detta kemiska band kan sträckas ut till en längd av cirka 180 cm. Genom en ofattbar förpackningsteknik ryms allt detta - omkring 6 miljarder DNA-steg - i cellkärnan, d.v.s. i ett hölje med en diameter av endast en hundradels millimeter - en punkt. (50.000 sidor av information är lagrad i varje cell).

 Det tar tre generationer att bryta ner en gen, alltså att lägga grunden för en ärftlig sjukdom, men det tar fyra generationer att reparera den igen.

Den 3/1 följer fortsättningen på cellens uppgifter.

Alf Spångberg, Vegetar nr. 4
Peter Franson, Ulrik Kvist, Anatomi och Fysiologi 2






2012-12-13

Huden

Uppbyggnad
Som det syns på bilden  består huden av tre lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Ovanpå överhuden finns hornlagret som är död. Här mynnar porerna och svettkörtlarna och även hårstråna.

I läderhuden finns kapillärerna, de ytterst fina blodkärlen, talgkörtlarna, hårsäckarna, lymfkärlen och bindvävsfibrer.

I underhuden ligger fettcellerna svettkörtlarna, vener och artärer som förgrenar sig till kapillärerna i läderhuden.

Bild: Annemarie Börlind

Upptagningsorgan
Huden fungerar som utsöndringsorgan för giftämnen och som upptagningsorgan för värdefulla ämnen. Den tillför kroppen oljor, växtextrakt och hormoner. Vår hud förfogar över mycket aktivt arbetande porer, över små körtlar och kanaler, som man absolut inte borde täppa till. Följden skulle bli en känslig skada, då huden skulle degenereras, alltså brytas ner. Det blir så när dess funktioner är störda. Genom en sådan skada kan hela människan bli sjuk. Detta bör man undvika genom förnuftig hudvård. Viktig är att hålla huden ren. Använder man tvål, bör den ha ett pH som kommer hudens pH så nära som möjligt annars kan den lösa ut för mycket fett och därigenom laka ut talgkörtlarna. Allt man ta upp genom huden går in i blodbanan, som till exempel ämnen i skumbad, myggkrämer och hudvårdsprodukter. Ju mer en produkt skummar, desto mera torkar den ut huden.

Ett bra sätt att få en ordentlig cirkulation och genomblödning av huden är att torrborsta den med en grov borste eller handske innan duschen och efter varmduschen ta en snabb kalldusch.

De bästa hudvårdsprodukterna är de som består av så rena växtoljor som möjligt och helst utan kemiska tillsatser.

De flesta hudvårdsprodukterna innehåller animaliska fetter eller mineraloljor. Deras molekyler är så stora att de täpper till porerna. Visserligen känns huden len och mjuk, men den kan inte andas längre. Det är därför problemen försvinner när man smörjer in eksem med någon salva men de kommer tillbaka så snart man sluta använda den salvan. Är du rädd om din hud kontrollerar noggrann innehållet i dina hudvårdsprodukter.

Bastu är mycket populär då det har en avgiftande effekt. Men de som lider av högt blodtryck eller hjärtproblem bör ta avstånd från att bada bastu. Men alla gifter, som varken levern, njurarna och lungorna inte kan göra sig av med och de vi inte kan svettas ut lagras i underhudsfettet. Man måste då gå varsamt fram, om man vill fasta, likaså får kraftiga personer inte banta våldsamt, för då lösgörs också för mycket tungmetaller och gifter och levern blir översvämmad och kan kollapsa. När också huden blir överbelastad med slaggprodukter, reagerar den med klåda, eksem, utslag, nässelfeber m.m. Därför är det extra viktig att vi sköter huden på rätt sätt.

c.h. Alfred Vogel, ”Die Natur als Biologischer Wegweiser”

2012-12-06

Lär känna din kropp som är templet för själen XIII

Huden, fakta och allmänt
Huden är kroppens tredje njure eftersom den fungerar som ett utrensningsorgan. Huden har en yta av 2,4 kvm. Den utför livsviktiga funktioner, annars skulle det inte uppstå fara för livet om två tredjedelar av hudfunktionen uteblir, som till exempel vid brännskador. Om njurarna är tillfälligt överbelastade tar huden vid genom svettning. Genom svettkörtlarna söndrar vi ut otaliga giftämnen, saltämnen, sura element och diverse slaggprodukter varvid hela kroppen avlastas, särskilt njurarna.

Den nakna sanningen om huden - 1
Flickr. Foto: Apotek Hjärtat
20-25 % av kroppsvikten ligger i huden. Det strömmar 5-10 ggr mera blod genom huden än som är nödvändigt för hudens funktion. 100 g hud genomströmmas av 13 ml blod och svettkörtlarna sörjer för värmereglering. Hudens pH-värd, d.v.s. surhetsgraden ligger mellan tre och sex. (pH-värdet räknas från 1-14, där 1-6,9 är surt, 7 är neutral och 7,1-14 är basisk. Till syra-basbalansen återkommer jag till i ett senare inlägg)

Huden ger skydd mot värme, kyla och kemiska angrepp. Den har känselorgan och producerar D-vitamin med fettet i huden och reglera temperaturen. En mörkhyad behöver extra D-vitamin på våra breddgrader då den mörka huden skyddar mot UV-strålar och därmed mot hudcancer. Vid chock blir man vit, cirkulationen stängs av, det finns ingen cirkulation i huden. Kvinnor som bär burka eller nikab löper större risk att få benskörhet om de inte dagligen tar ett extra D-vitamintillskott.

Bastu är mycket populär då det har en avgiftande effekt. Men de som lider av högt blodtryck eller hjärtproblem bör ta avstånd från att bada bastu. Men alla gifter, som varken levern, njurarna och lungorna inte kan göra sig av med och de vi inte kan svettas ut lagras i underhudsfettet. Man måste då gå varsamt fram, om man vill fasta, likaså får kraftiga personer inte banta våldsamt, för då lösgörs också för mycket tungmetaller och gifter och levern blir översvämmad och kan kollapsa. När också huden blir överbelastad med slaggprodukter, reagerar den med klåda, eksem, utslag, nässelfeber m.m. Därför är det extra viktig att vi sköter huden på rätt sätt som jag berättar om i nästa artikel den 13/12 -12