Fortsättning från 12/9 -13
Syralagringsplatser
De syror, som kroppen efter de olika utsöndringsprocesserna har överskott på lagras upp på ett sådant sätt att de inte längre kan utöva någon syrhetsverkan i blodet. En av de tre viktigaste syrelagringsplatserna är bindväven, som har en förmåga att ta upp och till synes trolla bort syror. Bindväv (kollagen), som trollat bort syror, blir förändrad och fungerar sämre. Bindväven, som omger våra kroppsceller som ett jättestort nät, fungerar som transitsträcka mellan blodkärlen och cellerna. När syror lagras i bindväven, försvagas den. Degeneration av bindväv, t.ex. förslitning och arterioskleros, kan påskyndas av en sådan upplagring. Hit hör också fibromyalgi.
Även vävnadsvätskan förtjockas och kan därför endast långsamt rinna genom vävnaden, vilket leder till brist i försörjningen. Så belastas ämnesomsättningen fortlöpande med syror, hämmas och blockeras. På detta sätt dåligt försörjd vävnad stelnar och åldras. Här finns den oftast inte igenkände djupgående början till många lidanden och oväntade inträffade hälsokatastrofer. Något liknande händer i blodet mellan de livgivande blodkärlen och cellerna. Det betyder, att vägen för syre och näring från blodkropparna alltid måste gå via denna transitsträcka.
Skelettet är en annan lagringsplats för syraavlagringar. Det försvagas därför och blir poröst. Den tredje lagringsplatsen är cellerna där ämnesomsättningen, som näringstillförseln och borttransport av slaggprodukter, inte fungerar längre. På detta sätt har vi lagt grunden till reumatiska sjukdomar och cancer.
Syra- och basbildande Kost
Idag behöver vi en kost, som på ett fullständigt balanserat sätt tillför vår kropp syror och baser.
Kosten vi äter är antingen syra- eller basbildande. För att få den rätta balansen i kroppen, bör vi äta 70 % basbildande och endast 30 % syrabildande kost. Om man vill rätta till syraöverskottet, bör kosten till 90 % bestå av basbildande föda och endast till 10 % av syrabildande produkter.
Foto: flickr. nadinÄek |
Syrabildande är allt behandlat fett, ägg pastaprodukter och bakverk, baljväxter, raffinerad (vitt och brunt) socker, sötsaker, kaffe, svart te, kakao, vin, läskedrycker, coladrycker. Därtill kommer ost, framför allt lagrad ost och även alla animaliska proteiner, som all sorts kött, korv, fågel, fisk och skaldjur, som består av svavelhaltiga aminosyror. Mjölk och grädde är basbildande, men äter man mycket av ost- och kesoprodukter som isolerade proteinkällor, verkar de på grund av sitt höga proteininnehåll syrabildande.
Fruktsafter är syrabildande och jäsningsglada i magen. Då de saknar substans, alltså fruktkött, stimuleras inte vidaretransporten i mag-tarmkanalen. Därför stannar de kvar längre och framkallar jäsningsprocesser genom sin sockerhalt.
Äter vi syrabildande kost, bör den bestå av råris och fullkornsprodukter, som är lätt syrabildande. Tomma kolhydrater behöver katalysatorer, alltså vitaminer, mineraler och spårämnen från kroppens eget förråd. Fullkornsprodukter har ju dessa med sig i bagaget. Äter man en måltid med till exempel råris, bör man kompletterar med basbildande grönsaker. Svagt syrabildande är förutom fullkornsprodukter även nötter, olja och honung.
Foto: flickr.Veri’s kleiner Winkel |
Basbildande är de flesta frukter och grönsaker med några få undantag som brysselkål, sparris och lingon. Så frukter, som smakar surt är för den skull inte syrabildande. Citrusfrukter är till exempel basbildande på grund av sin mineralrikedom, däremot kan fruktsyrorna vara för kraftiga för levern. Även örtteer är basbildande. Potatis, rot- och bladgrönsaker, persilja och andra örter är starkt avsyrande, likaså dadlar, russin, mandlar och bananer, även rå äggula och champinjoner.
Fortsättning följer 10/10 -13
Dr. sc. Nat. ETH Guido P. Jutz, Dr. med Jean-Jacques Weidman, ”Der Säure-Basen-Haushalt: Ein empfindliches Gleichgewicht”
Birger Ledin ”Fyra vägar föra ut…”