2013-05-23

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. IV

Vattenlösliga vitaminer

C-vitamin – Askorbinsyra
Vitamin C finns i nypon, paprika, bladgrönsaker, (kål, persilja, nässla, broccoli), svarta vinbär, jordgubbar, hjortron, tomater, acerola körsbär, citrusfrukter m.m. Även potatis innehåller C-vitamin, fast halten är inte så hög, men av betydelse med hänsyn till vår konsumtion. Även modersmjölken är rik på C-vitamin.

Vitamin C är mycket känslig för värme och oxidation genom luftens syre. Förlusterna vid matlagning kan bli mycket stora då askorbinsyra är vattenlöslig.
Långvarig brist orsakade förr den dödliga sjukdomen skörbjugg.

Immunförsvaret
 C-vitamin behövs för immunförsvaret, som skydd mot infektionssjukdomar som virus- och bakterieinfektioner samt reumatiska sjukdomar, allergier, och till bekämpning av främmande gifter. Det behövs även för fysiska, stressorsakade påfrestningar (t.ex. brännskador, benfrakturer, skador av våld, bestrålning, mentala eller beteendesjukdomar, åldrande). Vitaminet har viktiga antistressegenskaper och hjälper till med kroppens järnupptag. Rökare behöver stora doser C-vitamin men i syntetisk form kan det orsaka njursten.

Acerolas pucelaproject
Foto: flickr. Pucela Project
Brist på C-vitamin
Vid brist på C-vitamin blir det sjukliga förändringar i tänder och tandkött. Människor, som lätt får blåmärken eller ofta lider av näsblod har så gott som säkert svaga kapillärer och behöver därför extra tillskott av vitamin C. Vitamin C krävs för att sköldkörteln skall hålla sig frisk och för att stärka de större blodkärlens väggar. Vid brist sviktar dessa och blir uttänjda vilket betyder början till åderbråck.

Brist på C-vitamin kan orsaka mentala symtom som depressioner och trötthet. Andra symtom är blödningar i ögonen, en torr känsla i munnen och oförmåga att gråta, svullnader i benen och anemi (blodbrist). Liggsår hos operationspatienter läkte snabbare med C- vitamintillskott.

C-vitamin kan påverka insulinets effektivitet. Acetylsalicylsyra ökar kroppens utsöndring av vitamin C. Även antibiotika (tetracykliner) sänker kroppens C-vitaminhalt. Modersmjölken hos rökande mödrar innehåller betydligt mindre C-vitamin än hos icke rökande mödrar.

När nitrat, som finns bl.a. i kött, omvandlas i kroppen till nitrosaminer blir de farliga och kan orsaka cancer i magsäcken, matstrupen och urinblåsan. C-vitamin äger ett bra skydd mot nitrosaminbildningen. Ju mer nitrat man får i sig, desto mera C-vitamin behöver man.

C-vitaminets speciella funktioner
I varje levande cell används C-vitamin vid livets fundamentala ämnesomsättningsprocesser. Vidare har det vissa speciella funktioner, som hänger samman med de vita blodkropparna vilka bekämpar infektioner och i framställning av collagen. Collagen är ett bindemedel. De triljoner celler, som tillsammans bildar vår kropp, hålls samman av denna vävnad. Blir den skadad, skadas också brosk, senor och blodkärl vilket gör att bakterier och virus kan orsaka infektioner. Vitamin C stärker också bakteriernas naturliga fiender, fagocyterna och antikropparna. De senare neutraliserar även allergener, som förorsakar allergier, och som tar sig in i blodet i form av pollen, damm, mjäll.

Vitamin C påverkar bildandet av frisk benvävnad och underlättar läkningen av benbrott. Vid C-vitaminbrist blir benvävnaden mjuk och porös eller skör och bryts lätt även vid små påfrestningar. Benbrott är då mycket svårläkta.

”I naturen förekommande vitaminer kan man inte överdosera. Denna nackdel finns endast hos syntetiska vitaminer, då de saknar naturens balanserande sekundära ämnen. Det syntetiska vitaminet är gentemot det naturliga vitaminet visserligen jämställda i den kemiska formeln men inte som helhetsverkan. Den biologiska balansen mellan vitaminerna och deras ballastämnen är ännu en av naturens hemligheter. Visserligen kan konstgjorda vitaminer ge en viss ersättning, men då de saknar den levande verksamheten hos naturen, saknar de även den reglerande kraften.” Syntetiska vitaminer saknar även livskraften.

Dr. Vogel "Die Natur als biologischer Wegweiser"
Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi” 
-->
Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv”

2013-05-09

Viktiga näringsämnen kroppen saknar, orsak till sjukdomar. IV

Vattenlösliga vitaminer 

B-vitaminer.
 De bästa B-vitaminkällor är obehandlad, ekologisk fullkornsäd, råris och näringsjäst.
B-vitaminfamiljen är ämnesomsättningens och nervsystemets vitaminer framför allt. De behövs för förbränningen i kroppen och är viktiga för ögonen. Utsätts vi för stress, psykiska påfrestningar eller liknande förbrukar vår kropp extra mycket B-vitaminer. Då gäller det att fylla på förrådet igen. Det kan ta från sex månader upp till två år och mer innan vitaminbrist visar sig. Trots att kroppen behöver ytterst små mängder, så berörs varje cell i kroppen. Det är tarmepitelet och blodbilden, som påverkas och ger en felaktig bild.

Brist på B-vitaminer orsakar matsmältningsbesvär och alla sjukdomar som är relaterade till nervsystemet som brist på koncentrationsförmåga, autism, sömnlöshet, hyperaktivitet, ADHD. Även håravfall orsakas av B-vitaminbrist och sprickor i mungiporna. I Tyskland får diabetiker B-vitaminer av läkarna.

Till B-vitaminernas största fiende hör alkohol. Den ökar behovet av vitaminer och förhindrar upptaget ur maten, likaså p-piller. Vid de senare märks psykiska förändringar som koncentrations- och minnessvårigheter. Genom att ge ett enskilt B-vitamin i stora doser motverkas upptaget av de andra B-vitaminerna. Bra källor är näringsjäst, obehandlade, ekologiska sädesprodukter och råris. Någon enskild B-vitamin förekommer i bönor, ärter, nötter, mjölk, mesost, grönsaker, bananer, potatis och mjölksyrade produkter. B-vitaminfamiljen består av följande 14 vitaminer:

B1 – Tiamin, B2 – Riboflavin, B3 –Niacin, B6 – Pyrodoxin, B12 – Cyanocobalamin, Biotin, Kolin, Folsyra, Inositol, PABA – Para-Aminobensoesyra, B5 – Pantotensyra, B13 – Orotinsyra, Pangaminsyra, B17 – Laetril

Vete
Foto: flickr. Biblioteca BCBL
-->
Vitamin B1 – Tiamin, Vitamin B2 – Riboflavin, Vitamin B3 - Niacin (Nikotinsyra och nikotinamid) har ungefär samma indikationer som jag nämnde ovan.
Vitamin B6, Pyrodoxin är viktig vid graviditetsillamåendet. Brist hos spädbarn, som får värmesteriliserade mjölkprodukter fattiga på vitamin B6, kan få svåra konvulsioner. Brist under längre tid kan bland annat orsaka tandkaries. Det är mycket värmekänsligt. Protein i kosten behöver B6. Det kallas även anti-allergivitamin.
Vitamin B12, Cyanocobalamin
 B12 finns i vegetabiliska födoämnen endast i mjölksyrade produkter. B12 är absolut nödvändigt för cellernas normala funktioner men det är i synnerhet benmärgen, nervsystemet och mag- tarmkanalen, som är mest beroende. Vitamin B12 har använts bl.a. vid reumatiska lidanden, muskelförtvining, migrän och bältros. Äldre med mentala rubbningar har svarat positivt på B12, likaså yngre med mentala besvär. 
Vitamin B5, Pantotensyra
Pantotensyra och pyrodoxin är absolut nödvändiga för kroppens skyddsmekanismer mot infektioner. Pantotensyra är dessutom viktig som skyddande medel mot stress och vid astma. Det finns även i bidrottninggelé.
Biotin
Medicinsk forskning har funnit att det kan finnas samband mellan biotinbrist och spädbarnsdödlighet. Biotinmängden i levern hos spädbarn, som plötsligt dött, har varit ovanligt låg. Samtidigt vet man, att barnen varit utsatta för ett sjukdomstillstånd, som kan ha satt hela organismen under stress.
Kolin är bland annat viktig för kroppens framställning av sköldkörtelhormoner.
Folsyra 
Enligt senaste forskningsrönen  spelar brist på folsyra en avgörande roll vid störningar under graviditeten. Missfall och andra komplikationer är vanligare hos de kvinnor, som har brist på folsyra. Folsyrans huvuduppgift består i regleringen av proteinämnesomsättningen i centrala områden. Man tillmäter vitaminet stor betydelse vid celltillväxt och cellförnyelse. Detta förklarar varför gravida behöver mera folsyra. För embryons utveckling, förstoring av livmodern, uppbyggnad av moderkakan och ökningen av blodvolymen krävs det stora mängder "byggmaterial", som måste bearbetas med hjälp av folsyra. Enligt undersökningar äter gravida endast 1/3 del av den nödvändiga folsyran. För lång brist på folsyra kan leda till missbildningar. De första 20-25 dagar är viktigast, då celldelningar är störst, eftersom det läggs grunden för nervsystemet och de andra organen.
B-vitaminfamiljen samarbetar med vitamin C som jag berättar om i nästa inlägg den 23/5
Dr. Harold Rosenberg och A.N. Feldzamen, PhD ”Stora Läkarboken Om Vitaminterapi”
Dr. Vogel, Gesundheitsnachrichten, april 1993
Matti Tolonen ”Vitaminer och mineraler för ett friskare liv”