2012-10-31

Har en ny tidsålder startat?

ny-tidsalder

Som jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg 24 oktober 2012 verkar mänskligheten stå framför en ny global era, eller ny tidsålder. På det lilla jag förstår, tycks det vara en tidsålder som sträcker sig över flera tusen år in i framtiden; en tidsperiod som skapar möjligheter för ny kunskap, lärandet, förståelse, insikter och andlig kreativitet – som omdanar helt hur vi tänker och skapar nya livs-mönster för mänskligheten. Det handlar om en ny andlig världscivilisation.

Kan det vara sant, och varför har inte mänskligheten ”märkt” det? Det är något jag kommer att skriva om framöver.

Det finns ju plötsliga och bråda händelser som påverkar mänskligheten som naturkatastrofer, väderförändringar, politiska omvälvningar och krigar. Dessa skapar turbulens och påverkar direkt allt ifrån kollektiva beslut på regeringsnivån, organisatoriska ändringar till personliga tragedier.

Osynliga händelser
Sen så har vi händelser långt från oss i Skandinavien, som är ”osynliga” i sin karaktär och som inte syns påverka oss som befinner sig långt från ”centrumet” direkt. Det händer varje gång en ny religion föds. Vi som bor långt från det religiösa tumultet och den nya Gudsuppenbararens direkt inflytande märker endast gradvis samhällsändringarna.

Således tog det 800-900 år för kristendomens representanter ankom Skandinavien, och än flera hundra år innan kristendomen etablerades här uppe i höga Norden. Och de kyrkliga institutioner vi har i dag har tagit flera generationer att bygga upp.

Det verkar ta tid att nå ut med ett nytt budskap till länder långt från ”epicentrumet” – födelseplatsen för en ny religiös uppenbarelse.

Andligt vakna påverkas
För de som var andlig vakna och som upplevde att närvara vid Guds Manifestationens uppenbarelser, var det som en stor livsbetydande process, något som påverkade dem för alltid. För andra som inte var andligt mottagliga och som inte lät sig påverka av de andliga brisar som flödade, märkte de ingen större ändring i sitt vardagsliv.

Jesu disciplar och följeslagare gav sitt liv för tron, och etablerade Kristi herradöme på jorden i land efter land. Därefter kom islam, som accepterar kristendomen och fortsatte nationsbyggandet med en ny dynamik, nya kunskaper som påverkade konst, vetenskap, kultur och politik.

Det handlar alltså om att vara andligt mottagliga för att få en inblick och förstå de omfattande ändringar för mänskligheten som varje ny Guds Budbärare etablerar.

Följ med på Ny Vision – så berättar jag mera om detta spännande område.

2012-10-25

Lär känna din kropp som är templet för själen XI, lungorna

 Lungorna

Lungorna är ett annat av kroppens fyra utrensningsorgan, där vi andas ut gaser, som bildas vid ämnesomsättningen. (matsmältningen). När vi andas in luft, 25 kg per dygn, finns det också en hel del föroreningar, bland annat från rökning, bilavgaser och miljöföroreningar som kroppen måste ta hand om genom levern. Gaslösliga produkter går genom lungorna. Är lungorna överbelastade eller försvagade får vi astma, kol och andra lungsjukdomar. Den enda skillnaden mellan nikotinplåster och rökning är att man med plåstret inte påverkar sin omgivning utan skadar enbart sig själv. Detsamma gäller tuggtobak. De giftiga ämnen finns kvar i båda produkterna och påverkar lungorna. Varför man blir drogberoende och hur man kan befria sig har jag berättat i mitt inlägg av 3/11 2011.
 

För att hålla lungorna friska krävs det en del åtgärder. Det har visat sig att det finns ett samband mellan lågt intag av frukt och grönsaker och dålig lungfunktion. Det är viktig att skydda lungorna mot förkylning. Det i sin tur kräver att vi måste täcka vissa kroppsdelar med varma kläder. Dit hör huvudet, som bör skyddas med en mössa eller pannband under kalla perioder. Även över halsen och luftröret kommer kylan ner till lungorna. Därför är det bra med en halsduk eller en tröja med polokrage och lika viktig är det att skydda dekolletaget med något varmt.

lung illustration
 Foto: flickr. Joe Crawford

En mycket viktig kroppsdel, som vi behandlar styvmoderligt, är njurarna. Genom dagens mode med kort linning på byxorna och korta T-shirts där midjan är helt bar utsätter vi njurarna för nedkylning och sjukdomsangrepp som urinvägsinfektion. Det är extra viktig att hålla midjan varm med till exempel långa undertröjor. Då skyddar vi även lungorna och får ett bättre immunförsvar. Även fötterna måste vi hålla varma om vi vill förebygga förkylningar. Kalla och våta fötter avkyler kroppen och försvagar lungorna. Då hjälper endast en sak, att byta strumpor och ta ett varmt fotbad.

För att stärka lungorna bör man ta en daglig promenad på 20 minuter i den friska luften med djupandning för att få riklig med ren och frisk syre. Inte för intet talar man om parker som stadens lungor. För att skydda lungorna för uttorkning, som det sker i den torra kontorsluften, i lägenheten m.m., kan man installera luftfuktare och bl.a. äta päron som fuktar lungorna inifrån. Stärkande för lungorna är också kisel som finns i bland annat hirs och åkerfräken och för äldre ett fullvärdigt, lättupptagligt protein som t.ex. i vassleprotein och mjölkprodukter.

När en förkylning är i antågande är ett bra medel timjan tillsammans med ingefära och torkade dadlar.
Dr. Bernd Wollmann, dr. Anja Stamm

2012-10-24

En ny religion för hela mänskligheten?

På slutet av 80-talet (1988-1990) studerade jag på en högskola i Trondheim. En trevlig tid, men samtidigt utmanande, med spännande ämnen inom elektronik, grundkurser i samhällskunskap, kvantfysik och matematik. På dagarna var det studiegrupper och självstudier och på eftermiddagar föreläsningar – måndag till fredag.

Så – mars 1989. En ny tid börjar i mitt liv. Intressant nog var det på stadsbiblioteket i Trondheim jag upptäckte bahá’í-tron. Här hade alla religiösa samfund ett samarbetsråd för att främja dialog och vänskap mellan olika religioner. Det var nytt – och i storstaden så jag ju folk från främmande religioner – men inga jag kände personligt, eller ens våga fråga om deras tro.

Sent en eftermiddag fick jag nyss om den mångreligiösa utställningen. Det var i princip bokbord, samtal och föreläsningar. Jag kunde gå från det ena till det andra bokbordet och hämta broschyrer om hinduism, humanism, islam, buddhism, antroposofism, katolicism, judendom och bahá’í.

Då jag hittade bahá’í-tron bland alla religiösa grupper gick det upp ett ljus. Jag såg en fin affisch där alla religioner strålade ut från samma centrum. Alla religioner kommer från samma källa, sade bahá’íerna. Det var något jag kunde acceptera med en gång. Och det finns en fortsättning då, undrade jag. Ja, inte bara att de kommer ifrån samma källa, men en ny budbärare för vår tid, Bahá’u’lláh, har ett budskap, ett budskap som ska gälla i minst 1 000 år, och inleda en religiös cykel som ska vara i 500 000 år. Det var nytt, och fantastiskt!

Allt vad jag kunde drömma om var inom räckvidd – och svar på alla mina komplexa frågor fick jag. De två-tre bahá’íerna som deltog och bemannade sitt bokbord var nog glada för att biblioteket stängde klockan sju på kvällen. Då hade de fått en timmes lång utfrågning om komplexa religiösa och andliga funderingar. Jag fick med mig ett par böcker och jag och mina nya vänner var sist ut dörren.

En ny religiös cykel på 500 000 år – vad i all världen är det för något?

Följ fortsättningen på nyvision.nu

2012-10-23

Att vara en sökare efter andligt ljus

Som ni förstår på mitt tidigare blogginlägg på nyvision.nu så har jag varit – och är fortfarande en sökare. Etter andlighet och mening i livet. Jag hoppas det är flera som mig – som söker efter glädjen, livets andliga sidor och en universell religion.

På slutet av 80-talet i Norge fortsatte jag mitt andliga sökande, utan direkt lycka. Alla böcker och religionstimmarna gav mig bästa betyg på skolan i ämnet religion, men det svarade inte på frågan om förnyelse av religion – en religion som skulle vara för alla, där kristendomen inte hade monopol.

Det var ju inte många (eller ens någon) invandrare från muslimsk bakgrund att prata med. Inga sikher eller anhängare av hinduismen eller andra religioner (bahá’í hade jag inte hört om). Så all information om religion, religiositet och andlighet kom från ett västerländskt tankesystem.

Jag läste böcker om andlighet, och var nyfiken på hur droger kunde öppna dörrarna till nye sinnelag. Själv har jag aldrig använt alkohol, droger eller rökte. Men teoretisk så fanns det flera förklaringsmodeller och artiklar om ämnet. Det var mestadels material för att förhindra unga att använda droger. Intressant att studera, men inte använda.

Det löste heller inte frågan – förstod att droger kunde öppna upp, men att det var så farligt att använda. Och jag var inte på sökandet efter en personlig andlighet, men en andlighet som skulle fungera för hela planeten.

Vart i all världen skulle jag hitta en sådan religion, en sådan andlighet som skulle bidra till fred i världen – som skulle skapa balans och inspirera till helt nya tankesystem?

Inte visste jag det, och inga kunde leda mig på vägen – men jag fortsatte min jakt etter det andliga ljuset.

Det måste finnas ett svar – jag trodde inte Gud kunde överge världen. Alla religioner verkade ha stoppat upp i sin utveckling insåg jag. Men mänskligheten utvecklas – skulle då inte religionen utvecklas? Förnyas?

Jag fortsätter artikeln – följ med på Ny Vision.

2012-10-22

Hitta det inre ljuset

Fortsättning från mitt förra inlägg 2 oktober. När det är som mörkast för mänskligheten – då kommer ljuset, en ny Guds budbärare. Ett nytt budskap öppnar dörrar till att förstå verkligheten – inte bara som en materiell verklighet. Verkligheten har andliga dimensioner. Jag hade dock inte upptäckt detta än.

Medan jag gick på högstadiet började jag fundera på de andliga delarna av verkligheten. Det var inte mycket kunskap att få genom en ytlig kristendomsundervisning – som bara hade element av tradition och historia. Det jag sökte var något nytt – ett nytt ljus. Men vad detta var – kunde jag inte föreställa mig då.

Röda ljus

Illustrationsfoto: Harald Indgul

Jag fick inga svar på frågan om alla religioner kom från samma källa. Det var inga som förstod eller var mottagliga – vare sig vuxna eller mina skolkompisar, och att förstå skillnaden mellan profeter och Guds budbärare var inget jag heller hade kunskap om. Det verkar kort som om man ville förenkla verksamheten och var helt nöjd med traditionerna och kunskapen om att Jesus var enda väg till frälsning. Ergo så hade kristendomen monopol på religionen.

Därför håll jag sådana svåra frågor för mig själv. Det var ingen idé att ens ta upp ämnet lärde jag mig snabbt. Det var bara ett par personer lyssnade och som jag kunde prata med om svåra komplexa problem – men det var så sällan, och då blev det mera prat om politiska och världsekonomiska frågor. Intressant i sig själv.

Jag började på gymnasiet i en liten stad utanför Trondheim. Det var en intensiv tid för att söka efter det inre ljuset. Lånade på biblioteket böcker om filosofi, psykologi, hjärnans mysterier. Kunskap om olika religioner fick jag via religionsundervisningen på skolan.

Dock fick jag inga svar. Alla saker pekade bakåt; på att religioner var traditionella; de hade ritualer och en historia om deras ursprung; hur många anhängare de hade i olika länder och lite kultur. Men jag var hela tiden på jakt – framåt mot ljuset. Det måste väl finnas något som kunde förnya religionen – var inte religionen universell?

Läs mera i mitt kommande inlägg på nyvision.nu!

2012-10-11

Lär känna din kropp som är templet för själen X, Njurarna II

Njurarna del II

Fortsättning från 27/9
Varför intag av mycket vätska är så viktigt.
För lite vätsketillförsel leder till bristande utsöndring av ämnesomsättnings- och miljögifter. Man behöver minst 2-3 l hälsosam vätska, beroende på kroppsstorleken, för att ersätta den dagliga vätskeförlusten som sker genom urin, avföring, hudutsöndringar, svett, utandningsvätska och för att understödja utsöndringen av ämnesomsättningens slaggprodukter och miljögifter.

Har man råkat ut för en urinvägsinfektion är det extra viktig att dricka mycket örtte för att skölja ut bakterierna. Detta kan man förebygga genom att under kallt och blåsigt väder täcka njurarna med varma kläder om midjan och undvik blåskatarr genom att inte sitta på ett kallt underlag.

Även reumatiker, de som har gikt och njurstenar behöver oftast mer vätska för att avlasta ämnesomsättningen, likaså de med för lågt blodtryck och de som lätt får yrsel, är ofta trötta och fryser. De borde byta ut sin höga kaffekonsumtion mot till exempel rosmarinte.


Trinkwasser 
 Foto: Flickr. Nate Oxenfeld

För lite tillförsel av vätska främjar uttorkningen av slemhinnor i mun, näsa, bihålor, bronker, tarm och genitalier. Även huden kan torka ut och bilda veck och rynkor och utveckla sig för tidigt till åldershuden. Den som har levt länge på för lite vätskeintag, skall inte öka vätskemängden för snabbt. Organen kan endast långsamt omställa sig från spar- till normalförbrukning. Högt blodundertryck beror på vätskebrist, syra-bas-rubbning och njursvaghet. Till syra-basbalansen återkommer jag senare.
När man skall dricka milt vattendrivande örtteer under en lång tid, bör man endast brygga dem mycket svagt och byta efter 5-6 veckor.

Vid urinvägsinfektion och blåskatarr är tranbärssaft att rekommendera.Är njurarna överbelastade eller skadade skall man var mycket försiktig med protein.
--> Dr. Bernd Wollmann, Dr. Anja Stamm ”Super Tipps bei Pollenallergie”

2012-10-02

Sök och du ska finna

Jag tror grunden till mitt sökande kom från alla folksagorna min mamma läste till mig, och som jag själv senare läste och studerade. Sökandet efter skatten, att lämna tryggheten för jakten på det goda. Kampen mellan det goda och onda. Äventyren tog mig med på färden från norska troll, till indianska skogsandar, till afrikanska trumsagor, persiska prinsessor, elaka drottningar och dumma kungar, flygande drakar från Kina och indiska dervischer. Mystik och dramatik.

Jag fastnade i Mellanöstern i sagorna 1001 natt (barnversionen!). Så – jag bestämde mig som 10-åring att jag skulle gifta mig med en persisk prinsessa. Hur det skulle gå till hade jag ingen aning om.

Tillbaka till skolbänken – kristendomstimmarna: Min lärare och präst svarade enkelt ”’Jesus är livet och vägen’, du behöver inte fundera på något annat. De andra religionerna är inte så viktiga. Det är kyrkan som gäller…” Ok – så jag lämnade frågan tills senare. Vuxna kunde helt enkelt inte svara på sådana svåra frågor.

Men – inom mig var nyfikenheten där – världen låg ju framför mig. Och jag visste att alla religioner inte kunde ta fel. Jag visste at alla religioner kom från samma andliga källa. Att det endast var en universell religion och en enda Gud – för alla på jorden.

Jag började på gymnasiet och studerade en kombination av naturvetenskap, elektronik och data – det verkade på mitten av 80-talet vara framtiden. Men varje eftermiddag var det hemstudier inom religion, samhällskunskap och filosofi som var agendan.

På gymnasiet hade vi nu varje veckan en timme religionsundervisning (inte bara om kristendomen). Vår lärare var ateist – och hade som mål att berätta om de stora världsreligionerna. Självsagt fick jag toppbetyg inom ämnet. Och jag kunde fördjupa mig i de olika religionerna – såg helhetsperspektivet. Men frågan om alla religioner kom från samma källa var det fortfarande ingen som kunde svara på. Alla mina medelever så religioner som helt åtskilda, och inte någon enhet eller direkt förbindelse mellan judendom, kristendom eller islam – som ju är alla Abrahams barn.

Jag såg ju att alla religioner kom från samma källa – att de olika budbärarna Moses, Jesus och Muhammed talade om enhet, kärlek, om andlig vägledning och en Gud för mänskligheten – samma gud för judendomen, kristendomen och islam. Bahá’í stod inte på schemat 1985-1987. Det var inga som hade hört Bahá’u’lláhs ord: ”Dessa helgade Speglar, dessa Gryningar av urgammal härlighet är, alla och envar, företrädarna på jorden för Honom, som är världsalltets centrala sfär, dess innersta Väsen och yttersta Ändamål. Från Honom härrör deras kunskap och kraft, från Honom härstammar deras överhöghet. Deras anletes skönhet är blott en återspegling av Hans bild och deras uppenbarelse ett tecken på Hans odödliga härlighet. De är den gudomliga kunskapens Skattkammare och den himmelska visdomens Förvaringsplatser.” 1)

Guds profeter och budbärare är som speglar. Fascinerande.

Några frågor:

Kan det stämma? Kommer alla religioner från samma källa? Vad tror du? Finns det bara EN Gud? Varför behöver vi olika budbärare? Verkar det förvirrande? Varför? Vad är det som förvirrar? Verkar det skrämmande? Kan man bli lurad? Det verkar vara hjärntvätt. Man måste akta sig. Eller?

Läs fortsättningen på Ny Vision.

 

Källa

1) Axplock från Bahá’u’lláhs skrifter, (BAXBS1903), skrifter.bahai.se

2012-10-01

Att söka efter en saknad pusselbit

Jag är en sökare, en informationsjägare, en nyfiken människa. Jag måste bara förstå saker och ting. Vet inte varför – det är som en drivkraft som säger att jag ska söka: efter ny teknik, efter nya möjligheter, nya upplevelser, en ny tro, en ny andlig världsordning.

Jag tyckte skolan var spännande. Som liten var jag alltid bland de som gjorde hemläxan på skolan, så det var klart till nästa dag. Försökte hela tiden ligga i framkant. Vet inte varför – men vi tävlade i alla fall. Jag fick väl bra betyg, inte i topp, men väl godkänt. Det intressanta var att jag inte fick topp betyg i norska, engelska och matematik. Själv om jag strävade. Men – jag har aldrig tagit det så tungt. I historia, religion, samhällskunskap, geografi fick jag mycket goda betyg.

Tidigt 80-tal, med kalla kriget hängande över axlarna, och en nyfikenhet på många områden: politik, samhällskunskap, filosofi och religion. Då kom frågan om meningen med livet.

Jag minns kristendomstimmarna som ung tonåring. Min mamma hade ju läst alla folkäventyr och sagor från alla möjliga länder. Och på nyheterna var det program, intervjuer och inslag om situationen i Mellanöstern och Iran. Vi hade inte mycket information om andra religioner på den tiden. Det var bara lite information om judendomen och islam. Så jag gick till skolbiblioteket och pluggade de andra religionerna utanför kristendomsundervisningen.

Frågan var: har kristendomen monopol på Gud? Vad med alla de andra religionerna? Kommer inte alla religioner från samma källa?

Det var många år innan jag var medveten om bahá’í-tron. 1979 – islamska revolutionen i Iran. Jag var intresserad i varför. Varför? Jag läste alla artiklar jag kunde komma över om situationen – det var en drivkraft som fick mig att vända mig dit.

Är du en sökare – vad letar du efter? Meningen med livet? Vilka svar behöver du?

Läs fortsättningen på Ny Vision!