2011-12-31

Nytt år

Ett nytt år ska snart börja: 2012.
Ett år som vi inte vet något om. Vad kommer att hända? Kommer det att vara lika omvälvande som 2011 med katastrofer, våldsdåd och oroligheter? Eller blir det lugnare och fredligare?
Våld ger tidningsrubriker, folk köper och vill läsa. Fredliga händelser är inte så dramatiska och ger därför inte samma köprusch. Egentligen är det helt snett, man skulle inte köpa tidningar som frossar i våld och elände. Det finns alternativ, de är bara så svåra att hitta. Läser man bara negativa skriverier känner man sig maktlös. Men vi är inte maktlösa! Vi i Sverige får säga och skriva vad vi vill utan att bli torterade och hamna i fängelse. Varför använder vi inte våra ord mera? Till att skriva och synas? Skriva vad vi önskar ska hända. Skriva och säga hur vi vill att framtiden ska vara. Och göra något, om än litet för att förbättra världen, vår familj, vårt grannskap...Framtiden är i våra händer. Dina och mina.

År 2012. Nytt och fräscht. Fast vänta lite, drygt en miljard kineser firar nyår 23 januari. Vid vårdagsjämningen i mars firar vi bahá'íer, zoroastrier, folk i Iran och Irak nyår. Buddhister firar 7 januari eller 13-14 april och deras år blir 2554, vissa firar nyår i september. Så vi är inte hela världen som firar ikväll.

Men det är ändå roligt med 2012 och spännande att se mot framtiden. Och att det blir ett fredligt och glädjande år med hoppfulla nyheter!

2011-12-30

Gott nytt Gregoriansk år 2012!

Vi går in i det nya året med hopp och förväntningar om bättre tider. Ni som besöker Ny Vision kommer att glädja er över spännande blogginlägg även för år 2012. Och har du förslag, idéer, kommentarer, eller frågor är det bara att kontakta en av oss som regelbundet skriver på bloggen Ny Vision.

När det gäller nyår, nyårsfirande och kalendrar, så är detta något som har engagerat, roat och utmanat människor sedan tusentals år sedan.

Kalendern har hjälpt oss att bestämma tider för arbete, lek, tillbedjan, att gå på skolan, och för att fira speciella tillfällen. De flesta känner sig säkert komfortabel med den Gregorianska kalenderrytmen med sjudagarsveckan och de tolv månaderna med olika längd. Men frågan är – vart kommer vårt kalendersystem från? Och hur kan man jämföra vår kalender med tidigare och olika kulturer?

För nyårsafton den 31 december har ju inte alltid varit – någon gång måste ju de lärde ha bestämt den datumen som början för det nya året. Och varför välja nyår på den mörkaste tiden av året? De skulle ju varit bättre med nyårsafton på en varm sommardag, när man kunde ha parader, fantastiska fyrverkerier med kör, orkestrar och mycket folk ute… (för dig som har semester på en varmare plats är det ju perfekt, vi andra får stå ut med kylan).

Nyåret var ursprungligen datum för markeringen av naturfenomen (vintersolståndet, vårdagjämningen) eller en religiös/värdslig begivenhet (ex. tiden för Jesu födelse, Muhammeds utvandring från Mecka, markeringen av början till någon kungs regeringstid).

Den kalendern vi använder i Sverige, den Gregorianska kalendern, bygger på den Julianska kalendern med utgångspunkt från de Romerska kejsarnas kalendrar. Man räknade sig tillbaka till Jesu födelse, och bestämde början på det nya året, det skulle vara 31 december. Över åren blev den Julianska kalendern elva minuter och fjorton sekunder längre varje år (på grund av missförstånd med placeringen av skottåret), och de lärde kunde över åren inte hitta en lösning. År 1582 bestämde man sig för att fixera vårdagjämningen till 21 mars och den katolska kyrkan gjorde en kalenderreform som antogs av påven Gregorius XIII den 24 februari 1582.

Sverige infördes den Gregorianska kalendern först år 1753. Under perioden 1582 – 1753 (och även upp till vår tid) var det flera länder som hade parallella kalendrar, då det i Europa var oreda på tideräkningen.

Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år!

New Year Fireworks Birmingham 13

2011-12-29

Varför Rymdforskning?

En fråga som ofta ställs är varför vi skall satsa på rymdforskning och skicka ut människor och sonder ut till rymden innan vi först har lyckats lösa de grundläggande problem som finns på jorden, tex fattigdom och krig.

Ett svar som jag personligen skulle vilja skriva under på är att en av de egenskaper som gör oss till just människor är vår nyfikenhet och motivation till att vilja utvidga vår kunskap. Utan denna egenskap hade vi inte varit den framgångsrika art vi är, utan förmodligen fortfarande svingat från träd till träd och varit ett villebråd för vilddjuren.

Sen kan man fråga sig hur världen hade sett ut ifall rymdforskningen inte hade funnits. Om man bortser från alla spinoffs som rymdteknik har fört med sig i form av uppfinningar som vi använder till vardags, så inspirerar sådan forskning våra barn och ungdomar till att utöva teknik, konst och vetenskap, som i sin tur hjälper världen framåt.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att utan rymdforskning hade förmodligen fattigdomen varit ännu större i världen än vad den är idag, fler vetenskapsmän hade varit inblandande i fler krig och samtidigt hade bristen på visioner, drömmar, motivation och inspiration lett till att vi hade haft betydligt fler problem att brottas med på jorden än vad vi har idag.

Feber som alarmklocka

Idag har det blivit rutin att ge febernedsättande medicin vid minsta tecken på förkylning eller influensa. Om man gör det till en vana lägger man enligt den biologiskt medicinska vetenskapen grunden för framtida kroniska sjukdomar, då kroppen inte kan göra sig av med giftämnena.

Febern fungerar som en försvarsfaktor mot skadliga angripare utifrån. Istället för att hjälpa naturen motarbetar de flesta människor de egenskaper naturen har till självhjälp. Varför understödjer vi inte febern? Vi bör alltså vara medvetna om att febern är vårt bästa försvar mot hälsovådliga bakterier utifrån. Men vad skall man ta sig till när människans rädsla för döden ökar med febern? Man har ju lärt sig att vi 42° dör man.

Sick
foto: flickr. Claus Rebler

En kamin fungerar bra så länge draget är i ordning. Om lufttillförseln är bra, kan vi stegra värmen så mycket vi vill utan att kaminen tar skada av det. Men har röret blivit tilltäppt så att det inte blir något drag kan det hända att kaminen blir så het att den helt förstörs. Om inte luft tillförs underifrån kan glödgallret smälta. Är däremot kaminen ordentligt utslaggad så att luften kan cirkulera börjar inte heller gallret att glöda och man behöver inte byta ut det efter en kort tid.

Om vi överför denna liknelse till vår kroppsfunktion vet vi hur vi skall betrakta febern som inte är något annat än en stegrad förbränningsprocess. Man måste hålla ”draget fritt”! Ingenting får stoppas och komprimeras. Ett av dessa ”drag” är tjocktarmen som absolut måste fungera som den skall. Även hud och njurar bör under alla omständigheter arbeta ordentligt. Om man tar hänsyn till dessa tre viktiga faktorer bör inte febern få några olyckliga följder.

Vid tillstånd av hög feber sörjer man alltså enligt naturläkemetoden för att tjocktarmen blir ordentligt tömd. Man gör detta med hjälp av örtte och naturliga avföringsmedel, vilka tas in, eller om detta inte är verksamt nog, ges som lavemang.

Ett vattendrivande medel hjälper vidare till att stimulera njurarnas arbete. Allra bäst för detta ändamål är gullris, men även åkerfräken är bra. Så gör man också något åt huden med hjälp av omslag. I första hand lägger man alltid en kall tvättlapp eller liknande på pannan. För att lägga omslag på rätt sätt bör man anskaffa en bra handbok. Det är viktig att lägga omslagen på rätt sätt. Man kan även lägga våtkalla omslag om vaderna eller dra på ättikssockor.

En febersjuk är vanligtvis inte hungrig, han har ingen matlust. Han måste först klara av det som händer inom honom. Att inta ny föda kommer inte i fråga, ty de organ, som skall smälta födan, är som avstängda maskiner. Vid feber får man varken äta äggvitehaltiga födoämnen eller annan svårsmält mat utan bör övervägande hålla sig till fruktsafter. Har man inte tillgång till sådana bör man ge patienten te eller bara vatten vilket smaksättes med lite rörsocker. Men allra bäst verkar fruktsafterna. Druvor eller apelsiner kan man pressa och den färska saften tillför då kroppen närande salter och vitaminer och verkar uppfriskande i största allmänhet. Saft, som är avkyld och dricks långsamt klunkvis och blandas väl med saliv är en riktig njutning för den sjuke.

Feber bör inte tvingas att försvinna så fort som möjligt. Allt som sker fort är onaturligt. Om febern stiger, så förblir den hög tills allt det förbränts som måste förbrännas och först när detta skett sjunker den igen. Men allt som man försöker tvinga tillbaka hastigt avhjälper inte orsaken. Allt som man inte avför från kroppen i form av svett, urin eller avföring stannar kvar som ett gift och kan när som helst framkalla ett sjukdomstillstånd igen.

En febersjuk fryser lätt. Då är det viktig att inte slita av den sjukes täcken, det är rena tortyren. Man packa in honom varmt och låter honom svettas. Men man skall ha svalt i rummet. Så snart den sjuke har svettats ordentligt, tvätta man av honom och byter lakanen.

Vid sjukdom har kroppen brist på näring men inte brist på läkemedel.

(A.Vogel, ”Den lille doktorn”)

”Vid sjukdom vänd er till kompetenta läkare…” Bahá’u’lláh Der Kitáb-i-Aqdas 113, ogranskad översättning

”Så snart den medicinska vetenskapen har uppnått fullkomlighet genomförs behandling med näring, livsmedel, doftande frukter och växter såsom olika heta och kalla vattenkurer.” Beantwortete Fragen, (Some Answered Questions) ’Abdu’l-Bahá, ogranskad översättning

2011-12-27

Människors färg spelar ingen roll

Inför den stora Kraften – Gud, spelar färg (eller för den sakens skuld etnicitet, religiositet, eller kulturell bakgrund) ingen roll. Alla färger är en – och det är färgen att tjäna mänskligheten. Jag tycker ‘Abdu’l-Bahá (1844-1921) förklarar detta så bra i boken The Promulgation of Universal Peace. 

Parfym och färg är inte viktigt. Det är våra hjärtan som är det viktiga. Om hjärtat är rent, så spelar inte färgerna vitt eller svart någon roll.

I den nya världen som sakta byggs upp ska vi inte se på färgerna, vi ska se på hjärtat. Den som har renast hjärta är bäst. Den som har en rosvärd karaktär är mest tilltalande.

Children at church

I existensens rike är färger inte intressant. I mineralriket så spelar inte färger någon roll. I det vegetabiliska riket där blommor och frukter, träder och buskars många färger skapar skönhet och harmoni – och inte någon orsak till oenighet. Tvärt emot – färger skapar och ger utsmyckning till en vacker trädgård – som skulle vore tråkig med bara en enda färg.

Även i djurriket är det många färger, och duvor av många färger lever i harmoni. De ser inte på färgen, men på arten. Hur ofta flyger inte vita duvor och svarta och färgade duvor tillsammans?

‘Abdu’l-Bahá pekar på att mänskligheten är som en trädgård, och människor som färggranna blommor. De olika färgerna skapar och utgör en utsmyckning.

I och med att djuren, trots att de saknar förståelse och intellekt, inte gör färger till något konfliktfylld – så varför skulle människorna, med vishet, förståelse och förståndets gåva använda färger som grund för konflikter och rasism?

Är vi inte alla Adams barn? Tillhör vi inte samma hushållning? I början var det samma färg. Adam och Eva hade samma färg. Hela mänskligheten kommer från dem. Färgerna uppstod långt senare på grund av varierande klimat i olika regioner – därmed spelar människors hudfärg ingen som helst praktisk roll.

Därför kräver denna nya tidsåldern stora ansträngningar att minska rasism, att inte se människors hudfärg som ett hinder. Vi måste se det rena hjärtat och anstränga oss att skapa en ny världsordning baserad på andliga principer.

Mänskligheten är en – jorden är endast ett land och mänskligheten dess invånare säger Bahá’u’lláh.

2011-12-23

Mänsklighetens förmågor är många - vetenskapen är störst

Vetenskapen är den mäktigaste av alla mänskliga förmågor. Denna utmärkelse som människan kan glädja sig över, och bortom djurets ställning, är på grund av denna största förmåga. Det är en gåva från Gud; det är inte materiellt, det är gudomligt. Vetenskapen är ett skimmer från Verklighetens sol; kraften i att undersöka universums sanna verklighet hittar vi vägen mot Gud.

Alla människans krafter och egenskaper är medfödda i sitt ursprung – förutan intellektet, som är övernaturligt. Genom intellektuell och intelligent undersökning vill vetenskapen upptäcka alla saker. Det förenar dagen i dag med det förflutna, det uppenbarar historien till nationer och händelser, och skänker dagens människor essensen av all mänsklig kunskap och belyser vad vi har uppnådd genom tidsåldrarna.

Genom intellektuella processer och logiska förnuftiga slutledningar vill denna människans superkraft genomtränga framtidens mysterier och förutsäga dess händelser.

Jag kan förutse att världen är ett enda land, att mänskligheten är en, och att vi behöver en ny världsordning, baserade på andliga principer. Detta är Bahá’u’lláhs (1817-1892) vision, och något som fler och fler inser, är både möjligt och nödvändigt.

Källa: Abdu’l-Bahá – The Promulgation of Universal Peace.

2011-12-22

Kosttillskott och profiten

Genom ett fritt och oberoende sökande efter sanning och att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter hoppas jag kunna bidra till en bättre miljö och kroppslig hälsa då kroppen är själens tempel. I en sund kropp mår även själen bra.

I förra inlägget tog jag upp naturmedelstillverkningen av profitintresserade företag. Idag har turen kommit till kosttillskott, (vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter) där branschen omsätter miljarder varje år. Om vi satsade på fullvärdiga, ekologiska produkter som innehåller minst sju gånger fler näringsämnen än konstgödslade skulle vi spara stora summor, spara på miljön och få en bättre hälsa. Alla kosttillskott finns nämligen i en naturlig sammansättning i dessa växter.

Låt oss ta B-vitaminfamiljen som består av ca. 13 olika vitaminer. (Det kan finnas fler men alla är inte utforskade ännu). Alla dessa vitaminer finns i råriset och hela sädeskorn. B-vitaminfamiljen är nervsystemets och matsmältningens vitaminer i första hand. Som tillskott är den bästa produkten ren öljäst.

Stora öppna ytor för egenvård

foto:flickr.com, apoteket hjärtat

Utbudet av kosttillskott är stort och prisskillnaderna är stora, men de flesta är syntetiska och de kan därför inte bygga upp någon hälsa utan på sin höjd rensa kärlen. Den amerikanske läkaren, veterinären och agronomen dr. Joel Wallach besökte en gång ett reningsverk där han träffade en arbetare som krattade ihop små högar. På frågan vad han gjorde svarade arbetaren att han krattade ihop vitamin- och mineralpiller. Dr. Wallach frågade honom hur han visste det och fick till svar att det stod på dem. Kroppen smälte inte ens tabletterna utan de gick rakt ut. Det kan vara samma sak med dagens kosttillskott. Även naturidentiska kosttillskott är syntetiska fast tillverkarna vill få oss att tro något annat.

När jag för många år sedan åt järntabletter fick jag av min läkare veta att en syntetisk järntablett motsvarade nio naturliga sådana och jag åt endast två varje dag för att hålla järnnivån stabilt. Det som dr Wallach kom fram till när han obducerade 445 olika djurarter och 3500 människor var att varje djur och människa som dog av så kallade ”naturliga orsaker” dog av näringsbrist. Hit hör också sjukdomar som ADHD, autism och liknande. Men läkemedelsindustrin vill inte ha helt friska människor utan vi skall vara lagom sjuka så att vi fortfarande orka jobba enligt framlidne professor Olov Lindahl.

2011-12-21

Rådplägning för sanning?

Det är vanligt i dag  med jobbmöten, föreningsträffar, folkmöten, konferenser, överläggningar, sammanträden, sammankomster, församlingsmöten och politiska debatter. Mötens syften varierar från att inspirera, informera, komma med förslag, delge insikter, planera, försvara, protestera mot något, eller för att bygga upp självkänsla, med mera.

Men hur ofta kommer sanningen fram? Är det inte så att ledare och deltagare håller tillbaka fakta eller grundläggande information för att “sabotera” eller minska möjligheten till andra deltagare att komma med förslag. Och är det inte lätt att man blir förlöjligad eller motsagd när man vill bidra med sina insikter?

Politik och parlamentarism skulle till exempel ha som sitt högsta mål att hitta sanningen i de frågor som presenteras och inte skapa ett slagfält för opposition och individuella meningar.  Fiendskap och motsättningsförhållanden, bestridande, att göra deltagarna till åtlöje, är beklagansvärd och förstör alltid för sanningens anda.

Det är så vanligt inom politiken och många andra mötesformer, som nämnt ovan att gräl, dispyt och onödigt ordrytteri tar kommandot. Resultatet blir förvirring och kalabalik, i bland fysiska konfrontationer mellan deltagare. Det hela blir ju komiskt, tragikomiskt.

Men en “riktig” rådplägning eller konsultation måste ha som högste mål att undersöka sanningen. Den som vill uttrycka sin mening ska inte framföra den som korrekt eller riktigt, men heller som ett bidrag till enighet i åsikter, för då vill verklighetens ljus bli uppenbarad när meningar sammanträffar.

En gnista skapas när flint och stål slås mot varandra. Men människan skulle väga sina meningar med yttersta lugn, ro och sans. Innan man uttrycker sina egna idéer och åsikter ska man försiktigt ta hänsyn till andras åsikter och tankar. Om man ser att tidigare uttryckta uppfattningar är mera sanna och värdiga, ska man direkt acceptera det och inte envist hålla sig till sin egen övertygelse eller tänkesätt. 

Med denna utmärkta metoden kan man anstränga sig för att uppnå enhet och sanning.

 

Källa: ‘Abdu’l-Bahá, The Promulgation of Universal Peace.

2011-12-20

Glädje och enhet förenar världen

För att förena världen behövs stora mängder glädje och enhet. Men vart kan man hitta det? Det är en stor utmaning, och många letar efter de förenade krafter som kan skapa en förenad mänsklighet. Utan glädjen över livets mysterier, mötet mellan människor och en delad enhetskänsla så vill alla verksamheter och mänskliga företag, stora som små inte uppnå något.

‘Abdu’l-Bahá (1844-1921) beskriver glädjen som uppstår mellan människor som ömsesidig då våra hjärtan är förbundet med varandra och fyllt med samma vibration. Kärlekens flamma och ljus reflekteras i alla.

Om vi skulle tacka Gud 100 000 gånger för denna gåva – Guds kärleks kraft – som låter Öst och Väst mötas – så skulle det vara otillräckligt.

Om alla jordens krafter (företag, organiserade samfund, myndigheter, politiska, religiösa och sociala rörelser) önskar att förena världen så skulle det vara omöjligt.

Bahá’u’lláh (1817-1892) har åstadkommit båda saker genom Den heliga andes kraft, och detta band av enhet genom kärlek är olösbart. Det ska fortsätta i evighet och för varje dag som går ska denna kraft öka. Om inte länge vill den fängsla världen och våra hjärtan – från vilka nationer vi än kommer från vill föras samman av dess tvingande omfamning. Mänsklighetens värld ska manifestera det Gudomliga ljuset och Guds gåvor ska omge alla.

När det gäller både materiell och andlig civilisation vill vi i framtiden bevittna en enastående framåtskridande utvecklingsprocess.

Följ med i mitt nästa blogginlägg som tar upp detta spännande temat.

 

Källa och inspiration till denna text: The Promulgation of Universal Peace, av ‘Abdu’l-Bahá

2011-12-19

Vad är egentlig grunden för mänsklig kunskap – inspiration? V av V

Inspiration – ja, vad är inspiration? Och vad har det med att förstå grunden för mänsklig kunskap? Och är inspiration nyckeln? Låt oss utforska detta sista kriterium:

‘Abdu’l-Bahá förklarar att det påstås att via inspiration kan vi få kunskap. Vad är inspiration? Det är det mänskliga hjärtats förståelse. Men vad är den sataniska påverkan som hemsöker människan? Det är även det mänskliga hjärtats förståelse. Så hur kan vi skilja på dessa två?

Frågan är: Hur ska vi veta om vi följer Gudomlig inspiration eller sataniska inbillningar som påverkar den mänskliga själen? I korthet kan vi säga att i den mänskliga, materialistiska världen är dessa fyra bara de enda existerande kriterier eller vägar till kunskap, och alla dessa är felaktiga eller opålitliga.

welcoming the age of aquarius

Vad kvarstår? Hur kan vi uppnå verklig, reell kunskap? Jo – via Den heliga andes påverkan, som är ljus och kunskap i sig själv. Genom den vil det mänskliga sinnet få tillfört energi och liv och förstärkt i sina slutsatser och få perfekt kunskap. Detta är ett avgörande argument som visar att alla tillgängliga mänskliga kriterier är felaktiga och bristfälliga, men den gudomliga standarden för kunskap är ofelbar.

Därför kan man inte rättfärdiga en människa som säger ”Jag vet då jag förstår via mina sinnen”, eller ”Jag vet därför att jag bevisade det via min förståelse”, eller ”Jag vet då det överensstämmer med traditionen eller tolkningen av den Heliga boken”, eller ”Jag vet då jag är inspirerad”.

Alla mänskliga standarder för slutsatser och bedömningar är därmed felaktiga.

… säger ‘Abdu’l-Bahá .

 


Tänkvärt – och speciellt intressant när vi ska bygga en ny världsordning – baserad på andliga principer. Vid att följa ‘Abdu’l-Bahá ’s ord får plötsligen många svåra utmaningar en annan dimension, och vi kan se att med bön, ödmjukhet och ett andligt sinnelag kan man bli öppen för Den heliga andes påverkan, som ger ljus och kunskap.

Källa, boken ”The Promulgation of Universal Peace” av ‘Abdu’l-Bahá

2011-12-16

Vad är egentlig grunden för mänsklig kunskap – traditionerna? IV av V

‘Abdu’l-Bahá besökte Europa och USA under mera än nio månader 1911-1912. Han träffade då människor från alla samhällsskikt: journalister, präster, arbetare, vetenskapsfolk, kvinnosaksförespråkare, läkare, byråkrater, fattiga och rika. Han fick många frågor, och flera vetenskapsfolk var intresserade i att veta vad som är grunden för mänsklig kunskap.

‘Abdu’l-Bahá tar upp det tredje kriteriet traditionerna och berättar att teologerna ser traditioner som en korrekt väg och ett mått för att förstå grunden för mänsklig kunskap. Han förklarar dock att denna källa likaledes är otillförlitlig och ovärdig som orsakssamband.

Religiösa traditioner är berättelser och uppteckningar av förståelse och tolkningar i de Heliga böckerna. Men med vilka medel har denna förståelse, denna förtolkning kommit till stånd? Vid analys av mänskligt förnuft. När vi läsa Guds Heliga skrifter (från alla skriftreligioner) och med uppfattningsförmågan kan vi dana slutsatsen via förnuftet. Förnuftet är sinnet (Reason is mind). Om vi inte är utrustad med fullkommet förnuft, hur kan vi då begripa meningen i Guds ord?

bild(1)

Därför - som vi redan har förklarat - är mänsklig förnuft, i sin natur, begränsad och ofullkomlig i sina slutsatser. Förnuftet kan inte omsluta den högre Verkligheten själv, det oändliga Ordet.

Eftersom traditionernas källor och förtolkningar är mänskligt förnuft, och mänskligt förnuft är ofullkomligt, hur kan vi då vara bunden av vad förnuftet hittar av verklig kunskap?

I nästa blogginlägg beskriver jag det fjärde kriteriet för kunskap – nämligen ”inspiration”. Kan det vara en verklig källa till att förstå vad mänsklig kunskap är? Följ med…

Källor:

2011-12-15

Mikrovågsmat en fara för hälsan.

I dagens samhälle skall allting gå snabbt och vara bekvämt. I nästan varje hushåll ingår en mikrovågsugn som standard. I nya husbyggen ersätts den vanliga spisen ibland av en mikrovågsugn. Skolmaten, sjukhusmaten och maten till äldreboende tillagas på annan ort och fraktas långa vägar för att värmas i mikron. Till och med maten till spädbarn värms i mikron på dagis. Huvudsaken är att man spar pengar och tid. Men ingen frågar sig, vilka konsekvenser det har på hälsan.

I tidningen Råd & Rön nr. 9/2011 finns en artikel om att god mat behövs i vården. Man lägger stort värde på doft- och smakupplevelse, men ingen fråga efter näringsinnehållet och kroppens förmåga att tillgodogöra sig maten. Till det sistnämnda återkommer jag i ett senare inlägg.

I början på nittiotalet kom den en chockrapport om konsekvenserna av mikrovågsmat. Två forskare i Schweiz, professorn i biokemi, Bernhard H Blanc, och miljöforskaren, dr Hans U Hertel, genomförde en undersökning, som gick ut på att se hur människokroppen reagerade på mikrovågsmat.

Micro
foto: flickr Helena Ferry

De påvisade en förändring av blodet. Hemoglobinet och lymfocyterna minskade, hematokriterna, leukocyterna och kolesterolet ökade istället. Lymfocyterna, som behövs för vårt immunförsvar, minskade mest vid förtäring av mikrovågsuppvärmda grönsaker. Ökningen av leukocyterna betraktar dr Hertel som särskilt oroväckande. Leukocyterna reagerar extra känsligt på yttre stress och avslöjar ofta negativa påverkningar av organismerna, till exempel förgiftningar och vävnadsskador.

Förändringar i blodet var inte så långvariga, efter några timmar återgick blodvärdena till sitt normala värde. Men om man äter mikrovågsmat kontinuerligt, återgår blodvärdena inte så lätt. Immunsystemet blir allt svagare till dess cancer kan utvecklas.

De vetenskapliga tidningarna har nekat att ta in denna rapport, men en del populärtidningar har publicerat den. Det blev stort rabalder, och ett stort tryck på forskarna från både deras universitet och från tillverkningsindustrin. Professor Bernhard orkade inte stå emot trycket och drog tillbaka sitt forskningsresultat. Men dr. Hertel kämpade ensam vidare. Han har hotats till livet och dragits inför domstol och fick bekosta både rättegångskostnaderna och all forskning ur egen ficka. Endast all utrustning och undersökningarna gick på 275.000-300.000 kronor. Ändå hade forskarna fått uppdraget av landets regering. Men detta visar, hur beroende forskarna är av de styrande marknadskrafterna.

Professor Blanc uttalade sig i Expressen för några år sedan. Han har den uppfattningen, att en person, som äter mikrovågsmat, löper större risk att kroppen utvecklar sjukdomar, framför allt misstänker han cancer och allergi. Tidigare hade han upptäckt, att mjölk, som värms i mikrovågsugnen, påverkas. Den blir surare och visar en större tendens till avlagringar. Samtidigt förändras fettet. Det betyder att folk, som annars inte är allergiska mot mjölk, kan få allergiska anfall.

En läkare på ett svenskt sjukhus med allergiker har upptäckt att vattnet, som annars har ett neutralt PH-värde, blir surt i mikrovågsugnen, vilket hade till följd att allergikerna blev sämre. Detta händer även när man värmer mjölken till spädbarn i mikron. En kvinna, som fick ta del av denna rapport slängde genast ut sin nyinköpta mikrovågsugn.

Källa: Svensson, E. 1993"Chockrapport om mikrovågsugnar" "Vegetar"- tidningen 4/93, SVF, Stockholm

Var och en måste fritt och oberoende söka efter sanning, bahá’i-religionens huvudprincip

2011-12-14

Vad är egentlig grunden för mänsklig kunskap – förnuftet? III av V

Jag beskriver här vidare hur ‘Abdu’l-Bahá beskriver de fyra kriterierna till mänsklig förståelse och kunskap. I min tidigare artikel tog jag upp sinnet och i detta blogginlägg beskriver jag förnuftet.

‘Abdu’l-Bahá talade med vetenskapsmän under sin Europa- och Amerika-resa 1912. På deras förfråga om vilka kriterier som kan betraktas som grunden för mänsklig kunskap betraktade han förnuftet som ett ej tillförlitligt kriterium.

Den mänskliga världen är ett hav av olika åsikter, tycken och uppfattningar. Om förnuftet är en fulländad standard och kriteriet för kunskap – varför är det då så många olika meningar, och varför är filosoferna fullständigt oense med varandra? Detta är ett klart bevis på att mänskligt förnuft inte kan anförtros att vara ett ofelbart kriterium.

Checkmate

Schack matt – filosofer, forskare, vetenskapsfolk, politiker och teologer
skapar strategier för att vinna… allt på grund av bristande kunskap.

Till exempel: stora upptäckter och tillkännagivanden under tidigare århundraden skapar fortfarande förargelse och fördömelse bland de visa i dag. Matematiker, astronomer, kemister och vetenskapsfolk motbevisar och avvisar tidigare slutsatser; inget är slutgiltigt; allt ändras, då det mänskliga förnuftet utvecklas längs nya vägar av utforskningar och drar nya slutsatser varje dag. I framtiden vill mycket som tillkännagivs i dag bli avvisad och motbevisat. Så vill ske i evig tid.

I nästa blogginlägg tar jag upp hur ‘Abdu’l-Bahá ser på mänsklig kunskap, traditionerna och de andra kriterierna.

Källa: The Promulgation of Universal Peace

2011-12-13

Vad är egentlig grunden för mänsklig kunskap – våra sinnen? II av V

‘Abdu’l-Bahá talade med filosofer och vetenskapsmän på sina resor till Europa och Amerika 1912 och berättade att vägen till mänsklig kunskap via våra sinnen inte är tillförlitlig.

Philosophy Thinker

Till exempel, betrakta en spegelbild. Spegelbilden existerar inte och har faktiskt ingen levande existens. Men om du aldrig hade sett en spegel, ville du helt klart insistera och tro att spegelbilden var verklig. Ögat kan se en hägring, en optisk illusion i berget, i öknen eller på vattnet, men det är ingen verklighet. Står vi på båtdäcket kan vi tro att kustlinjen rör sig – men vi vet att fastlandet står fast och att det är båten som rör sig.

Tidigare trodde man att jorden var en fast punkt och att solen roterade runt jorden, men själv om det ser sådan ut, är det motsatta tillfället. En virvlande fackla kan röra sig i en cirkel framför våra ögon, men vi vet att det är bara en ljuspunkt. Vi ser att en skugga rör sig på backen, men den har ingen materiell existens, ingen materiell substans. I öknen kan atmosfäriska förhållanden producera illusioner som bedrar ögat. Man kan till exempel se en karavan som rör sig upp mot molnen. Här i Norden kan vi se polarsken (Aurora Borealis) som förbryllar mänskliga synintryck. Vi kan till exempel under vissa ljusförhållanden uppfatta tre solar, som vetenskapen kallar ”falska solar”, men vi vet att det finns bara en enda sol.

I korthet – våra sinnen kan bedras och vi är därför oförmögen att skilja vad som är verkligt från vad som inte är det.

Följ med i nästa blogginlägg där jag beskriver mera om hur ‘Abdu’l-Bahá ser på mänsklig kunskap, förnuftet och de andra kriterierna.

Källa: The Promulgation of Universal Peace

2011-12-12

Vad är egentlig grunden för mänsklig kunskap? I av V

’Abdu’l-Bahá (1844-1921) tog upp detta tema då han april 1912 besökte New York. Han beskriver i boken the ”Proclamation of Universal Peace” att vetenskapsmän på den tiden konkluderade med att förvärvandet av kunskap om företeelser i naturen överensstämmer med en fixerad, oföränderlig lag – en lag som är matematisk exakt och som fungerar genom våra sinnen. Till exempel: ett öga ser en stol – det är alltså ingen tvekan att en stol existerar. Ögat ser molnen och solen, det ser blommor och vi luktar en parfym. Jag kan höra ett ljud utanför mitt hus etc.

‘Abdu’l-Bahá i mitten. Han reste till Europa och USA under perioden 1911-1913.
Fotot visar ‘Abdu’l-Bahá i Bristol. England, september 1911.
Foto: media.bahai.org.

Detta var vad den tidens vetenskapsmän betraktade som en fast matematisk lag; lagen om uppfattning och slutledning. Detta bevis är uppenbart – att vår kunskap om universum är beroende av våra sinnen. Materialister betraktar detta kriteriet som en standard för mänsklig kunskap – via våra sinnen uppfattar vi universum.

Bland greker och romare var kriteriet för kunskap förnuftet – det som kunde bevisas och accepteras av förnuftet måste nödvändigtvis medges vara sanningen.

Ett tredje kriterium var teologers uppfattning att traditioner, profetiska uttalanden och utläggningar; detta utgör grunden för mänskligt vetande.

Det finns ett till, det fjärde kriteriet som religiösa och metafysiker betraktar som en källa och kanal för all mänsklig förståelse av det okända i universum – det är genom inspirationen.

Kort sagt, dessa fyra kriterier, i överenstämmelse med 1912-förståelse var:

  1. uppfattning via våra sinnen,
  2. via förnuftet,
  3. traditioner,
  4. inspiration.

I mina nästa blogginlägg ska vi titta närmare på de fyra kriterierna, och om de kan vara grunden för ”verklig” mänsklig kunskap. Så följ med på denna spännande resa…

2011-12-10

advent

Adventstid
Väntan.
Ett ljus för varje söndag i väntan på jul.
Väntan på Jesu födelse.

På 1800-talet var det en stor väntan. Skulle Jesus komma igen? Var? När? Hur? På molnen som det sades i Bibeln?
Men nej. Han föddes som ett barn den gången också. I det som var Persien då, nuvarande Iran.

Guds Härlighet kallades Han, Bahá'u'lláh. Men precis som Jesus fick Han lida mycket. Visserligen inte uppspikad på ett kors, men Han blev fängslad och landsförvisad från Iran till Irak, till Turkiet och slutligen till Akka i Israel, hela tiden i fångenskap. Men ändå spreds budskapet. Bahá'u'lláh skrev brev till världens kungar, att de skulle sluta kriga, böcker hur vi kan bygga upp en fredlig värld.

Kyrkorna fylls. Vi sjunger: Bereden väg för Herran... Gör dina portar vida för Herrens Härlighet.

2011-12-09

Förenta Nationernas roll inom den nya världsordningen (III av III)

Som jag skrev i mina tidigare artiklar I och II, så måste Förenta Nationernas Generalförsamling “upplivas” och dess resolutioner bli bindande.

Ska statlig suveränitet gå framför alla andra hänsyn? Ska ett medlemsland få blockera för FN:s utveckling`att hantera planeten jordens intressen – att skapa en fredligare värld?

FN måste få ett stärkare lagligt mandat – både att genomföra och med auktoritet (inom ett begränsat område).

Jag kan tänka mig att många är rädda för en världsregering och inte vill underordna sig en internationell institution - om den inte är representativ.

För att stärka Generalförsamlingen är det fem praktiska mått och steg som kan leda oss mot en ny världsordning. Detta kommer att förbättra Förenta Nationernas allmänna rykte och vara grundläggande för en långsiktig och hållbar utveckling:

  • Höjande av minimikraven för medlemskap
  • Utnämnande av en kommission som ska studera nationsgränser
  • Sökande efter nya ekonomiska arrangemang
  • Förbinda sig till ett universellt hjälpspråk och ett gemensamt skriftspråk
  • Undersöka möjlighete4n till en enda internationell valuta

Detta var några av Internationella Bahá’í-samfundets bidrag – ett uttalande med anledning av Förenta Nationernas femtiårsdag 1996.

Budskapet gäller än i dag. Jag kommer att ta upp flera av dessa viktiga pusselbitar – som måste passa in, för att världen ska bli vackrare, bättre, fungerande och med ett bra ledarskap.

Följ med på Ny Visions blogg.

Källa:

En vändpunkt för alla Nationer, Bahá’í-förlaget AB

2011-12-08

Tugga maten ordentlig och du får bättre hälsa

Dagens samhälle är uppbyggd på stress. Allting skall gå fort. Lunchrasten utnyttjas oftast för andra aktiviteter och lunchen kastar man i sig. Konsekvensen blir matsmältningsproblem, i sämsta fall magsår. Lunchrasten bör vara på en timme då man får tid på sig att äta i lugn och ro. Vad händer, när vi kastar i oss maten?

Vi har fått våra tänder att tugga maten med. De sitter i munnen och ej i magen som man tycks tro. Se till att tugga varje tugga ordentligt, blanda den med saliv, smaka på den, känn smaken och njut av den. Därvid ska matytan förstoras så pass att det bildas en angreppsyta för matsmältningssafterna som är flera hundra gånger större än den ursprungliga biten. Genom detta blir varje tugga i munhålan till en slags soppa. Man blir mätt fortare, äter mindre och mättnadskänslan håller i längre. En sådan försmält kost omsättes bättre i kraft och energi och matsmältningsapparaten avlastas. Som hjälp kan man räkna tuggorna i början. Varje tugga ska tuggas minst 50 gånger. Så blir man en långsam ätare som man kan se som första framgångstecken. Bra tuggat är halva matsmältningen. En man vid namn Horace Fletcher botade sig från sina svåra sjukdomar enbart genom ideal tuggning. En ung man som led av svår epilepsi kastade alltid i sig maten. När han började tugga, minskade epilepsianfallen.

Genom tuggning och salivblandandet går signaler till magsäcken som producerar mera magsyra. Då kan magsäcken utföra bättre matsmältningsarbete, som går fortare och mera verkningsfullt. I magsäcken finns endast magmusklerna som skall finfördela maten med hjälp av magsaften. Om vi inte tuggar ordentligt ligger matbitarna kvar i magsäcken där de kan börja jäsa och orsaka allehanda matsmältningsbesvär och dålig andedräkt. Många mag- och tarmproblem kunde undvikas, om vi tog oss tid att tugga maten. Dessutom har japanska forskare upptäckt en mjölksyrebakterie i saliven som har en skyddande effekt mot magsjukdomar. Som sagt, magen har inga tänder, de sitter i munnen.

Tuggar man varje tugga minst 50 gånger och blandar allt ordentligt med saliv, då stimulerar man även bukspottskörteln att producera matspjälkande enzymer, vilka kan ta hand om maten som vi sväljer. Det är lika viktigt att även blanda varje klunk vi dricker ordentligt med saliv.

Däremot är tuggandet av tuggummi inte alls hälsosamt. Genom ihärdigt tuggande stimuleras saltsyrebildningen i magsäcken, men eftersom det inte kommer ner någon mat fräter saltsyran på magsäcksslemhinnan.

André II
Foto flickr: von rohtrs

I vår kropp finns det mikroorganismer och bakterier, både livsviktiga och skadliga. Dessa är beroende av syra-bashalten i sin miljö. Ändras denna miljö dör de livsviktiga organismer och de skadliga tar över. Ta som exempel magsårsbakterien helicobacter pylori. Den finns redan i kroppen i magens sura miljö där pH-värdet ligger omkring två. Genom stress, dålig tuggat mat, kemikalier och mediciner m.m. förändras magsäckens miljö, och nu trivs magsårsbakterien. Genom ordentligt tuggning blir maten i munnen basisk genom enzymet amylas och balansera därför miljön i magen. Mjölksyrebakterien i saliven skyddar därför mot magsårsbakterien.

Matblandningen vandrar nu i mera spjälkad form ner till tarmen, som då är i stånd att tillgodogöra sig näringsämnena maximalt.

”Ät inte på nytt innan du fullständigt har smält maten och svälj inte innan du har tuggat ordentligt.” Bahá’u’lláh, Gesundheit, Ernährung, Medizin und Heilen, Eine Textzusammenstellung aus dem Bahá’í-Schrifttum. Ogranskad övrsättning

Die F.X. Mayr-Kur, Dr. med Erich Rauch
Gesundheitsnachrichten, Dr. h.c. Alfred Vogel

2011-12-07

Förenta Nationernas roll inom den nya världsordningen (II av III)

Som beskrivit i artikel I av II – kritiken mot FN kan egentligen riktas mot medlemsländerna själva. Det är helt klart – ett handlingsförlamat FN kan inte effektivt hantera komplexa situationer och blir därmed verkningslös.

Att vara handlingsförlamad – det är det medlemsländerna är. Om de inte ger mandat till Förenta Nationerna att handla med auktoritet kommer FN aldrig att bli det organ som världen behöver för det nästa steget till en ny världsordning.

Förenta Nationerna har dock en rik källa till segrar och framgångar. Vi kan använda dessa när vi lär oss hur vi kan skapa fred och enhet på planeten jorden.

Jag kan se för mig FN som en institution att se  upp till, under min barndom och ungdom på 1970- och 80-talet. UNICEF och FN-dagen var något att se fram emot.

Därför måste vi se FN i lyset av utvecklingsmöjligheter. Vi måste identifiera vad som styr Förenta Nationernas möjligheter att formulera strategier – för att handla med auktoritet.

FN behöver – som jag ser det – inte totalt ändra fokus för dess kärnprocesser eller institutioner.

Internationella Bahá’í-samfundet säger i sitt skrift En vändpunkt för världens nationer att “grunden för varje styrande system är att lagen härskar och den främsta institutionen för att formulera lagar, är den lagstiftande församlingen. Samtidigt som lokala och nationella lagstiftande församlingars auktoritet respekteras allmänt, har regionala och internationella lagstiftande församlingar betraktats med fruktan och misstro.” 1)

Förenta Nationernas Generalförsamling har attackerats för sin ineffektivitet. Här igen riktas kritiken tillbaka till medlemsländerna: FN har inte mandat eller auktoritet.

Detta blir tillslut en blandning av anarki och konservatism.

Ett reformerat FN kan endast fungera om den lagstiftande delen (Generalförsamlingen) och dess metod för beslut (röstar) representerar alla världens folk och dess national stater. I dag är inte Generalförsamlingens resolutioner bindande om de inte ratificeras av samtliga medlemsländer.

Så det är ett handikappad FN som kommer med… Är det önskvärt?

Läs mer på del III av III.

Källa:

1) En vändpunkt för världens nationer, Bahá’í-förlaget AB

2011-12-06

Förenta Nationernas roll inom den nya världsordningen (I av III)

United Nations
FN-skrapan i New York. Foto: flickr.com

Förenta Nationerna, en sammanslutning av i dag 193 stater – har varit ett center för internationell dialog. FN blev bildat 24 oktober 1945, skapat av andra världskrigets segermakter. Medlemskapet är öppet för “alla stater som vill arbeta för fred” och som accepterar FN-stadgan.

Under många år med kalla kriget mellan Öst och Väst var det ett bra forum för internationell dialog och Förenta Nationerna har stått fram som en internationell normbildare och har gett stöd till ekonomisk och social utveckling och bland annat fredsbevarande operationer.

Den stora utmaningen som jag ser är att FN har bevarat samma uppbyggnad som då det bildades. Och nu riktas stor kritik om dess möjligheter att möta en ny världs behov – 2000-talets världskarta (politiskt, ekonomiskt, organisatoriskt med mera) är inte samma som karta 1945.

Efter kalla krigets slut, under 1990-talet väcktes stora förhoppningar till att FN som organisation skulle förverkliga fred i världen, men det blev det inget av. Det har varit 10-15 konflikter i vägen för detta – och länder har haft en så dominerande ställning att de kunde blockera för FN.

Kritiken riktar sig mot Förenta Nationerna saknar en klar auktoritet (utan veto) och även grundförutsättningarna att handla effektivt.

Fördömanden av FN:s tillkortakommanden kan dock riktas mot medlemsstaterna själva. Det är medlemsländerna som har blockerat för Förenta Nationernas utveckling.

Läs mera i nästa artikel II av II.

 

Källa: En vändpunkt för världens nationer, Bahá’í-förlaget AB

2011-12-05

Internationella politiska organisationer måste bli mindre byråkratiska

Nästa års världstoppmöte 4-6 juni 2012 i Rio verkar bli framflyttat då Drottning Elisabeth av England, 60 års markering (hon har suttit 60 år vid tronen) har första prioritet. Mötet, där regeringschefer och ledare skulle träffas 20 år efter det första världstoppmötet, FN:s konferens om hållbar utveckling i Rio de Janeiro  (“Rio+20"). Detta skriver engelska The Guardian.

Det är OK – dålig planering den här gången. Arrangörerna hittar säkert ett nytt passande datum.

Det viktiga är att så många som möjligt av världens ledare deltar, då de nu måste hitta nya strukturer för hur den globala världen kan styras. Detta som en grundläggande ändring av dagens system och även praktiskt: ansvar för beslutsfattande måste ske på lämpliga nivån, för att minska överdrivet centralisering och byråkrati.

Det är en balans – att hitta lämpliga beslutsnivån – och en stor utmaning för världens ledare. Decentralisering av beslut är något som är inbyggd i styrandets konst. 

Det viktigaste är att internationella organisationer tar ett globalt ägarskap och samordnar ledningsfrågor, men de bör ges större auktoritet att handla – endast när länder inte kan handla själv för att skapa ordning. Alla andra frågor måste lösas nationellt, regionalt eller lokalt.

Den nya världsordningen kräver mindre byråkrati och mera effektivt ledarskap. Mycket är kvar – och vi måste skapa förutsättningar för det nya, det vill säga ta reda på vad som krävs, nya impulser, nya visionen och ha mod.

Det kommer att kräva mod av våra ledare i framtiden att stå upp för helt nya tankar och idéer för att skapa en bättre värld.

 

Inspiration till denna artikeln:

- En vändpunkt för världens nationer, Bahá’í-förlaget AB

2011-12-01

En västlig ekonomisk modell skapar pengabekymmer

Den tiden vi lever i nu präglas av en västlig ekonomisk modell som dock har bidragit till stora miljöproblem (växthusgaser, spridandet av ökenområden,  skövling av urskogar med mera).

En del ser växtmekanismerna i penningsystemet som faktorer som skapar dessa problem, och ser användandet av räntor som något naturstridigt. Vi behöver samtidigt ett nytt globalt ekonomiskt system som kan tjäna mänskligheten.

En nytt ekonomisk system kan inte automatiskt lösa de akuta problem som Europa, USA, Indien, Asien, Afrika, Latin-Amerika, så att säga hela världen har behov av.

Sedan slutet på 1980-talet har världen blitt förändrat i sin ekonomiska grund – Socialistiska-länder lyckades inte då deras dåvarande prisnivå inte uttryckte någon ekonomisk realitet. De vände sig snabbt mot ett kapitalistisk system och den fria marknadsekonomin.

Men den fria marknadsekonomi saknar ekologiska och sociala realiteter. Det finns inga gemensamma mänskliga värderingar i det kapitalistiska ekonomiska systemet som kan tygla pengagaloppen och jakten på profitabla projekt.

Det går inte att byta ut topp politiker, om det är i USA, EU eller Arabiska länder eller vart ekonomiska problem dyker upp…

Det behövs därför ett ny medvetande och en grundläggande förändring av tankar och handlingar hos stora befolkningsgrupper.

Förhoppningsvis kan man nu starta en gemensam dialog där man ser fram mot en ny världsordning, baserad på bahá’i-principerna för bland annat en rättvis distribution av resurser, en global valuta, ett gemensamt kommunikationssystem som förenklar handel och transport, som en grund för detta arbetet, som börjar i dag.